Pred sadením priesad treba urobiť jednu vec, aby nedostali šok, rýchlo zakorenili a bez prestojov pokračovali v zdravom raste

Áno, aj rastliny môžu dostať šok, čo sa prejaví napríklad zastavením rastu či zmenou farby listov.

11.05.2024 06:00
rajčina, rajčiny, priesady Foto:
debata

V prípade priesad teplomilnej zeleniny sa to stáva napríklad vtedy, keď ich spoza okna alebo zo skleníka nepripravené vysadíte rovno na celodenným slnkom „zaliatu“ hriadku. Šokujete ich a v tých horších prípadoch niekedy aj doslova upečiete.

Citlivá je paprika aj rajčiny

Aby ste sa vyhli nezvratnému vysušeniu listov a dňom navyše, ktoré bude rastlina potrebovať nielen na dobré zakorenenie, ale aj vytvorenie nových listov z rastového vrcholu, všetky priesady najskôr dôsledne otužte. Urýchlite tak ich prispôsobenie sa novým, vonkajším podmienkam a urýchlite ich ujatie sa.

„Pri predpestovávaní v bytových podmienkach sú mladé rastliny vystavované vyššej teplote, no menšiemu množstvu svetla, čo nie je celkom ideálne. Ich tkanivá tak bývajú mäkšie, stonky často slabé a vytiahnuté. Ak ich v polovici mája vezmete a rovno vysadíte na plne oslnenú hriadku, navyše v čase výsušných vetrov, neprispôsobené tkanivá listov sa môžu čiastočne až úplne spáliť. Toto poškodenie sa prejavuje žltými až bielymi škvrnami, často až úplným zbelením,“ vysvetľuje pestovateľ Peter Gajdoštin.

Listy poškodené slnkom po tom, čo rajčinová... Foto: SHUTTERSTOCK
rajčina, rajčiny, priesady, poškodenie slnkom, úpal, listy Listy poškodené slnkom po tom, čo rajčinová priesada nebola pred vysadením na hriadku správne otužená.

Privykajte ich postupne

Aby ste sa tomuto problému vyhli, zaraďte medzi predpestovávanie a vysádzanie fázu otužovania priesad. Podľa skúseného zeleninára by ste v ideálnom prípade mali začať už 10 až 14 dní pred predpokladaným termínom výsadby. „Najskôr vyneste rastliny von poobede na polhodinu až hodinu. Dajte ich do závetria, počas slnečného dňa do tieňa. Postupne čas otužovania predlžujte a opatrne pridávajte aj pobyt na priamom slnku,“ opisuje správny postup otužovania zeleninových priesad Gajdoštin no dodáva, že aj jeden-dva dni sú lepšie ako nič.

Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva
Finálnou fázou otužovania by malo byť to, že priesady necháte pár dní vonku aj cez noc.
zeler Čítajte aj Pozor na častú chybu pri pestovaní zeleru: Či už vlastné alebo kúpené priesady nevystavte šoku, inak máte po úrode

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #otužovanie #priesady #zeleninové priesady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december