Pozor na ňu: Na strome nezostane žiadne pekné jablko, ak sa vám v záhrade usadí najvážnejšia choroba jadrovín

Pravdepodobne neexistuje pestovateľ, hoci len drobný záhradkár s dvomi či tromi stromčekmi jabloní, prípadne hrušiek, ktorý by sa v praxi nestretol s prejavom chrastavosti (chrastavitosti).

13.05.2024 14:00
jabloň, chrastavitosť, chrastavosť Foto:
debata

Ide o najzávažnejšie ochorenie najmä jabloní, no nevyhýba sa ani hruškám. Dôvodom je fakt, že okrem listov znehodnocuje aj plody. Pri silnej infekcii je úroda nekonzumovateľná.

Chrastavosť je hubová choroba

Spôsobuje ju Venturia inaequalis, ktorá u nás bez problémov prezimuje, napríklad v opadanom lístí pod stromami. Je to jeden z hlavných dôvodov, prečo by ste mali na jeseň všetko spod stromov vyhrabať a zlikvidovať. Nedáte tak patogénu šancu, aby do jari vytvoril plodničky s vreckami, ktoré sa počas daždivých dní postupne pootvárajú a do ovzdušia uvoľnia nákazu mladých listov a plodov spôsobujúce askospóry.

Pre vznik prvotných infekcií askospórami... Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, chrastavitosť, chrastavosť Pre vznik prvotných infekcií askospórami Venturia inaequalis je potrebné dostatočne dlhé orosenie listov, či už priamo rannými rosami alebo počas dažďa až do uschnutia listov po daždi. Výskyty chrastavosti sú častejšie a intenzívnejšie vo vyšších polohách.

Rizikové pre nákazu chrastavosťou jadrovín je obdobie od apríla do júna, no v prípade daždivého leta môže dôjsť aj k neskorej infekcii tesne pred zberom úrody. Vtedy sa ochorenie často prejaví až počas skladovania a označuje sa ako skladová chrastavosť.

Aké sú vaše možnosti v chránení si úrody?

Ak sa ešte len rozhodujete o výsadbe jabloní, hrušiek alebo zvažujete výmenu prestarnutých stromov, rozhodne vyberajte z odrôd odolných proti chrastavosti. V sortimente už nájdete aj dostatok rezistentov. S chrastavosťou si dobre poradí napríklad česká jabloň ‚Topaz‘, ‚Rubinola‘, ‚Luna‘, ‚Orion‘, ‚Opál‘, ‚Rozela‘, ‚Ametyst‘, ‚Allegro‘, ‚Sirius‘, ‚Red Spring‘, ‚Admiral‘… V prípade, že pestujete odrody náchylné na výskyt tejto hubovej choroby, či dokonca na ňu až veľmi citlivé, nemali by ste správne ošetrenie stromov podceňovať. Odporúčajú sa dokonca viaceré zásahy v 10– až 14-dňových intervaloch počas spomínaného rizikového obdobia v prípade, že priebeh počasia praje uvoľňovaniu askospór.

Vhodné preventívne opatrenia proti chrastavosti jadrovín:

  • voľba vhodných vzdušných stanovíšť,
  • výber odolnejších odrôd,
  • likvidácia opadaných listov,
  • zabezpečenie vzdušných korún stromov správnym rezom.
Plody jabloní môžu byť hubou spôsobujúcou... Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, chrastavitosť, chrastavosť Plody jabloní môžu byť hubou spôsobujúcou chrastavosť napadnuté už hneď po odkvitnutí.

Chemická ochrana dostupná pre záhradkárov

Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v Bratislave uvádza, že v malospotrebi­teľských baleniach sú aktuálne proti chrastavosti jadrovín autorizované (povolené) tieto chemické prípravky: Scole, Chorus 50 WG, Scala, Bellis, Polyram WG, Sulfurus.

monilióza, moníliová hniloba, jabloň Čítajte aj Fuj, takéto ovocie na stromoch vidieť nechcete. Prečo úroda hnije a ako sa dá podobným problémom predísť?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hrušky #jablone #jadroviny #ovocné dreviny #chrastavosť #choroby a škodce #chrastavitosť
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december