Videli ste takéto kruhy v záhrade? Na svedomí ich má neomylný lovec. Pomocou hryzadiel z koristi doslova vysaje život

Sú lokality, kde sa s ním záhradkári nestretnú za celý život, no najmä na ľahkých piesočnatých pôdach je výskyt tohto tvora naozaj častý. Povedomie o ňom je však pomerne malé, preto vám ho chceme predstaviť.

08.05.2024 14:00
mravcolev Foto: ,
debata (1)

Ak by ste vo svojej záhrade či niekde v blízkosti domu, našli zvlástne diery v pôde, okolo ktorých bude zemina dohladka vyhrabaná v tvare lievika, niet pochýb o tom, že sa u vás zabýval mravcolev čiernobruchý (Myrmeleon formicarius).

skocky Čítajte aj Ako sa účinne zbaviť skočiek? Overený máme tento domáci postrek a v zálohe aj vždy hladných pomocníkov

Určite ide o jedného z najzaujímavejších hmyzích obyvateľov našich záhrad. Dôvodom je spôsob, akým larvy lovia svoju korisť. Žijú skryte v pôde, stále zahrabané v prekyprenej pôde. Práve ľahké piesočnaté pôdy sú pre mravcolevov najideálnejšie, a tak ich najviac poznajú obavatelia Záhoria. Vyhovujú im lesostepné oblasti s naviatymi pieskami.

Dospelý mravcolev
Larva mravcoleva
+1Larva mravcoleva

Larvu mravcoleva bežne nezbadáte

Zo sypkej pôdy zvyčajne vyčnievajú len roztvorené hryzadlá. Typická jamka je totiž pascou na hmyz a nie je z nej úniku. Na okraj pôdneho lievika sa najčastejšie dostanú mravce, ktoré svoju prítomnosť prezradia zosunutím niekoľkých zrniečok piesku z okraja. Larva mravcoleva začne okamžite vyhadzovať piesok smerom ku koristi, ako by ju chcela zostreliť. Po tom, čo napríklad mravec spadne na dno lievika, larva mravcoleva ho zachytí hryzadlami, vstrekne do neho jed, neskôr tráviace šťavy a doslova svoju obeť vysaje. Schránka hmyzu je odpad, ktorý vyhodí na okraj lievika.

Mravcolev v akcii: lov koristi
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

Z nepeknej larvy lietajúci hmyz

Larva mravcoleva sa po určitom čase zakuklí v guľatom zámotku utkanom z jemných hodvábnych vlákien, ktoré sú spojené zrnkami piesku a dokonale splývajú s okolitým prostredím. Dospelé mravcolevy sa začínajú objavovať v máji a vyskytujú sa až do augusta. Lietajú pomaly. Aktívne sú za súmraku a v noci. Keďže sa cez deň ukrývajú vo vegetácii, ani o nich nemusíte vedieť.

Na Slovensku bolo zatiaľ identifikovaných 10,... Foto: SHUTTERSTOCK
mravcolev Na Slovensku bolo zatiaľ identifikovaných 10, podľa niektorých iných zdrojov 12 druhov mravcolevov.
jabloň, jablko, jablká Čítajte aj Prestaňte sa o jablká deliť s červíkmi. Zasiahnite teraz a piliarky sú bez šance: Jeden postrek spoľahlivo zaberie

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #užitočný hmyz #mravcolev #záhradný hmyz
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december