Vie to len málo záhradkárov: Ak teraz neskontrolujete čučoriedky, môžete o ne nadobro prísť. V čom spočíva riziko?

Paradoxne v bohatom kvitnutí. Vedeli ste, že rastlinu môže tak vysiliť, až odumrie? Dajte si pozor, lebo špeciálne čučoriedky sú na tento jav obzvlášť citlivé.

25.04.2024 06:00
čučoriedky, čučoriedka kanadská Foto:
debata

O čučoriedkach je známe, že sú len minimálne náchylné na choroby a škodce, čo ich predurčuje na pestovanie ekologickým spôsobom bez potreby akýchkoľvek chemických ošetrení. V podstate im stačí zabezpečiť kyslý substrát a už sa len tešiť z úrody. No je to naozaj tak? Väčšinou áno, hoci na isté pestovateľské špecifikum si treba dať pozor. Je ním nadmerné kvitnutie ešte dostatočne neolistených rastlín.

Bežne je totiž pre čučoriedky prirodzené, že kvety rozkvitajú až na olistených rastlinách, nie ešte pred plným pučaním listov.

Foto: SHUTTERSTOCK
čočoriedka, kanadská čučoriedka, kvety

Extrémne bohatá násada kvetov by mohla predpovedať výbornú úrodu, no opak býva pravdou. Ako na Facebooku informovala Forestina, pri chýbajúcich listoch (listových púčikoch) v čase kvitnutia, môže ísť o palčivý problém. „Isto dobre viete, že plody sú vyživované z listov. Keď rastlina zakvitne a neolistí sa – čo sa stane? Uhynie,“ upozorňujú odborníci.

arónia čiernoplodá Čítajte aj Dôležité ovocie pri problémoch so štítnou žľazou, únave, tehotenstve, dojčení. Začnite deň s pohárikom šťavy a budete fit

Nechcete prísť o celý ker? Vzdajte sa časti úrody

Ak skontrolujete vaše čučoriedky a zistíte, že násada kvetov je v pomere k listom príliš veľká, ihneď konajte. Nebojte sa časť kvetov odstrániť a v prípade, že bude rastlina takmer bez listov, zbavte sa takmer všetkých. Ker pristrihnite a prihnojte hnojivom určeným pre čučoriedky. Áno, tento rok sa s úrodou v podstate rozlúčite, no za zachovanie zapestovaného kra to určite stojí. O rok vám to vynahradí. Rovnako by ste mali byť k silnej násade kvetov nekompromisní aj pri čerstvo vysadených rastlinách. Sú mladé, v prvom rade musia poriadne zakoreniť a tvorba toľkých plodov by ich neprimerane vyčerpala, v extrémoch až do uhynutia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #čučoriedky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december