Izbové rastliny: Pre zdravie a relax

Kúsok prírody je možné mať aj vo vlastnej obývačke vďaka izbovým rastlinám. Zelení spolubývajúci preukázateľne dobre pôsobia na naše telo, myseľ i dušu. Ich ďalším pozitívom je, že domácnosť oživia a poslúžia aj ako dekoratívny prvok.

22.05.2021 06:00
Dracéna, izbové rastliny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Niektoré kvety ako zelené čističe vzduchu predstavujú nielen atraktívne spestrenie každého interiéru, ale preukázateľne zaisťujú aj zdravú klímu v miestnosti. Rastliny čistia ovzdušie a regulujú jeho vlhkosť, ale zároveň pohlcujú škodliviny a pomáhajú tlmiť hluk. Zlaté pravidlo, ktoré tu platí: čím je ich umiestnenie vhodnejšie, tým vyšší majú detoxikačný účinok.

rozmnozovanie77 pilei atelier papaver Čítajte aj Pilea, čínska rastlina peňazí, je hitom aj na Slovensku

Interiéru dodajú šmrnc a zároveň sú veľmi užitočné pre naše zdravie. Šikovné rastliny vedia miestnosti zbaviť prachu, jedovatých látok alebo alkoholu a zároveň dokážu zabezpečiť správnu vlhkosť ovzdušia či tlmiť hluk.

Poklady z Madagaskaru

Dypsis, alebo tiež bambusová či... Foto: SHUTTERSTOCK
palma 1227601501 Dypsis, alebo tiež bambusová či "zlatá" palma.

Dypsis, alebo tiež bambusová či „zlatá“ palma, je jednou z najčastejšie pestovaných paliem v slovenských interiéroch. Jej vysokú zlatistú stonku zakončujú vejárovito rastúce zelenožlté listy. Pochádza z Madagaskaru a v bytových podmienkach dorastá zhruba do 150 centimetrov.

Je to nenáročná palma, ktorá má rada veľa svetla, ale nie priame slnko. Darí sa jej pri izbových teplotách od 15 do 25 °C. Ocení vysokú vlhkosť vzduchu a efektívne odbúrava formaldehydy.

Zamiokulkas. Foto: SHUTTERSTOCK
zamiokulcas 1435786127 Zamiokulkas.

Zamiokulkas, tiež pôvodom z Madagaskaru, je nenáročná voskovolesklá zelená rastlina, ktorá dorastá až do výšky jedného metra.

„Nemá rád priame slnko, preto sa skvele hodí do chodieb, predsiení alebo rohov kancelárií. Dobre znáša mierne sucho aj menšie preliatie, nedostatok svetla i suchý vzduch," vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach. Zamiokulkas nie je náročný na zloženie a kvalitu pôdy. Výborne zvlhčuje vzduch a pohlcuje benzén.

Kvitnúci fešák a šikovné papradie

Lopatkovec. Foto: SHUTTERSTOCK
lopatkovec 1498350560 Lopatkovec.

Lopatkovec je očarujúcou a zároveň nenáročnou rastlinou pochádzajúcou z Kolumbie. Dorastá do výšky 30 až 60 centimetrov a kvitne krásnymi bielymi voskovými kvetmi. Prospieva mu polotieň a dostatok vlahy aj vlhkosti vo vzduchu.

Neznáša priame slnko a prievan. Teplota v miestnosti, v ktorej sa nachádza, by nemala klesnúť pod 15 °C. Vzduch dokáže zbaviť alkoholu, znečisťujúcich látok, formaldehydu, benzénu a trichlóretylénu.

Nefrolepka. Foto: SHUTTERSTOCK
paprad 1375776962 Nefrolepka.

Nefrolepka je papraď, ktorá sa hojne pestuje po celej Európe. Môže byť umiestnená v ľahkom polotieni s vlhkým vzduchom a teplotou v miestnosti nad 15 °C. „Je to ideálna rastlina do priestorov s vysokou vlhkosťou, ako sú kúpeľne alebo kuchyne,“ uvádza David Benda.

Nefrolepka je veľmi užitočná vďaka svojej skvelej schopnosti zbaviť ovzdušie cigaretového dymu, xylénu a formaldehydu.

Dračia sila v palme

Dracéna. Foto: SHUTTERSTOCK
dracena 296225711 Dracéna.

Dracéna je nenáročná, a pritom atraktívna rastlina, ktorá prežije nielen v tieni, ale neprekáža jej ani priame slnko. Optimálne je svetlé miesto bez priameho slnka. Dorastá až do výšky dvoch metrov. „Celoročne jej vyhovuje bežná izbová teplota. Cez zimu je dobré zálievku trochu obmedziť,“ upozorňuje Benda. Dracéna patrí medzi rastliny schopné znižovať obsah trichlóretylénu, formaldehydu a benzénu vo vzduchu.

Účinok zvýšite správnou starostlivosťou

  • Izbové rastliny prihnojujte len počas obdobia rastu. V období pokoja zostane hnojenie bez účinku, pretože rastlina hnojivo spravidla neprijme.
  • Nové alebo čerstvo presadené rastliny nepotrebujú určitý čas žiadne hnojivo.
Amelanchier or Saskatoon ( Amelanchier ). Berry brush on the background leaves Čítajte aj Hitom v záhradách je muchovník: Úžasný plodiaci živý plot

V hlavnej roli dizajn

Radi experimentujete a obklopujete sa dizajnovými kúskami? Potom sa vám bude páčiť netradičné pestovanie izbových rastlín v podobe zelenej steny alebo vertikálnej záhrady.

Sú ideálnym spestrením interiéru. Ak nie ste domáci majster a záhradník v jednom, dajte si radšej stenu nainštalovať odborníkmi.

Ako to bude prebiehať? Na perforovanú nosnú dosku z vodeodolného materiálu sa rozmiestnia závesné kontajnery. Do každého patrí jedna špeciálne hydroponicky pestovaná rastlina.

Pokiaľ bude v budúcnosti potrebné niektorú rastlinu vymeniť, jednoducho sa vyberie bez toho, aby sa akokoľvek narušila štruktúra zelenej steny a koreňového systému.

Podpery, opory a siete pre popínavé rastliny

  • Niektoré izbové kvetiny vyžadujú podľa svojho druhu a potrieb pre správny vývoj a rast nových bohatých listov oporu či pomoc s tvarovaním. Rozmanité druhy podpier vyzývajú, aby sa vaša zelená priateľka stala pýchou vášho domova.
  • Či už využijete mriežku, opornú tyč, či doprajete kvetine priestor pre nové šľahúne na stene pomocou siete, odvďačí sa vám zdravým rastom a krásou.
debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #domácnosť #kvety #rastliny #izbové rastliny #izbovky #dekoratívny prvok
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december