Balkón môže byť útulný aj mimo sezóny: tipy ako na to

Jesennou klasikou na balkóne či terase je vres obyčajný známy aj pod starším označením šedivník. Callunu (vres) si nezamieňajte s príbuznou z čeľade vresovcovitých Ericou (vresovec) kvitnúcou už na jar a vznášajúcou trochu odlišné požiadavky na starostlivosť aj stanovište. Calluna uprednostňuje svetlé a slnečné prostredie, spomenutá „Erika“ tienistejšie.

13.10.2021 06:00
vres Foto:
debata (1)

Vytrvalo kvitnúci vres dáva o sebe vedieť až do novembra. V dekoratívnom zmysle zásluhou celoročných ihlicovitých listov funguje aj potom. Najbežnejšie sú tmavozelené listy, ale vyskytujú sa aj bronzové či zlatisté. Vres znesie mráz, ale nie extrémny – postarajte sa teda o dostatočnú ochranu koreňového systému prostredníctvom bublinkovej fólie alebo polystyrénu. Ak túžite po estetickejšom poňatí, nájdite nové uplatnenie trebárs pre vyradený šál.

Vresu sa darí v kyslej pôde

Vres preferuje kyslú pôdu, pokojne mu do nej primiešajte rašelinu alebo piesok. Hnojte bez vápnika. Vňať plazivého polokra s pôvodne ružovými kvetmi (vyskytujú sa aj biele, červené alebo purpurové kultivary, dokonca i dvojfarebné odrody) usporiadanými do bohatých strapcov sa používa vo farmácii. Bylinné čaje z vresu majú upokojujúce, diuretické a prečisťujúce účinky. Pomáhajú pri infekciách močových ciest aj poruchách prostaty. Okrem toho miernia reumatické stavy.

čistenie strechy Čítajte aj Pripravte na zimu svoj dom, balkón aj záhradu

Ohnivé farby na ľadovom balkóne

Nebráňte sa spojeniu vresu s neskorými kvetmi typu cyklámenov, chryzantém alebo astier. Spestrujúcou alternatívou či doplnkom sú rôzne druhy okrasných tráv. Nie všetky jesenné rastliny znášajú teploty pod nulou. Cyklámen v takom prípade potrebuje ukrytie do interiéru alebo aspoň prírodné obloženie v podobe slamy či lyka. Rovnaké odporúčanie sa vzťahuje na bergéniu: trvalka s ružovými kvetmi a veľkými prízemnými listami je vhodná na jesenný balkón vďaka svojej robustnosti a druhotnému kvitnutiu.

odvodňovanie záhrady Čítajte aj Ako najlepšie odvodniť záhradu a balkón: tipy za pár centov

Ochrana pred chladom je povinná

Výhodou je možnosť umiestniť jesenné balkónové rastliny aj do jedného hrantíka. Pri zanedbateľných nárokoch na opateru poskytujú pútavú paletu uprostred sychravej šede. Ochranu koreňov pred mrazom posilníte objemnejšími kvetináčmi s úmerne väčším obsahom zeminy. Na vrch uložte mulčovaciu kôru, ktorá je aj súčasťou prevencie pred premokrením. Hlavným opatrením proti nadbytočnej vlahe je však drenážne podložie zo štrku, expandovanej hliny alebo hydroponického substrátu – tzv. keramzitu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #balkón #chryzantémy #mulč #drenáž #vres
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december