5 tutoviek pre začínajúcich mestských pestovateľov

Potravinovú sebestačnosť nedosiahnete na ploche niekoľkých štvorcových metrov. Môžete si však rozšíriť obzory, nájsť nové hobby, aspoň symbolicky uľaviť svojmu rozpočtu, vytvoriť si zásobáreň s otváracími hodinami nonstop a mať zdroj vitamínov z vlastnej produkcie.

19.10.2021 06:00
pestovanie na balkóne Foto:
debata

Listový šalát na obstrihávanie je veľký snaživec. Nevyznáva priame slnko, vtedy horkne. Dobre sa cíti napríklad v tieni pod rajčinami. Rozmanitá farebnosť odrôd umožňuje dosiahnuť na balkóne či terase aj atraktívny vizuálny dojem. Riadky vysievajte s časovým rozostupom niekoľkých týždňov, aby ste mali kontinuálnu úrodu a vyhli sa jednorazovej záľahe, ktorú pri najlepšej vôli a apetíte nespotrebujete.

Hrachu treba poskytnúť oporu

Optimálny čas na výsev hrachu je začiatkom apríla. Pripravte mu mriežku na popínanie. Bez opory poľahne a vyjde nazmar. Vyberte si odrodu s prihliadnutím na konkrétne priestorové možnosti. Niežeby ste nevyhnutne potrebovali 30-centimetrového trpaslíka s primeraným označením Palček, ale ako malopestovateľa urbánneho razenia by vás asi zaskočili dvojmetrové giganty cukrových typov či len trochu útlejšie dreňové. Hrach neznáša blízkosť cibule, cesnaku a póru.

zeleň v kúpeľni Čítajte aj Pravidlá džungle: zeleň v kúpeľni má špecifické potreby

Mangold je užitočná okrasa

Stonky ako špargľa, listy namiesto špenátu. Rôznym sfarbením podľa odrody konkuruje okrasným rastlinám, najčastejšie sa prezentuje načerveno. Popularita mangoldu stúpa. Navyše, zelenáči narábania so zeleňou pri ňom sotva niečo pokazia. Odolá chladu aj teplu. Spon výsevu stopkového je 50 × 30 centimetrov, listového 30 × 20 centimetrov. Vysievajte ho v marci či apríli do bohato kompostovanej pôdy, na zber sa môžete tešiť už do dvoch mesiacov.

Reďkovka poslúži aj ako orientačná pomôcka

Porovnateľne rýchlo ako mangold vás potešia reďkovky: už približne za šesť týždňov. Semená v pozdĺžnych črepníkoch umiestnite približne 1 cm pod povrch. Dbajte na rovnomerné zavlažovanie pôdy, inak majú pikantné hľuzy tendenciu praskať a znehodnocovať sa. Vďaka svižnosti rastu si nimi môžete „vyznačiť“ riadky poprekladané zdráhavejšími kolegami, aby ste nestratili prehľad. Keď petržlen po nejakom mesiaci ešte len nesmelo vykukne zo zeme, u reďkovky sa už bude schyľovať k zberu. V pozdĺžnych črepníkoch na balkóne alebo terase bez spoločnosti znesie aj chaotickejší a hustejší osev.

izbové rastliny Čítajte aj Má pôdu aj vodu, a predsa trpí: ako poznáte hladnú rastlinu?

Rajčiny nerady moknú

Samozrejme, rajčiny – kríčkové alebo tyčkové – nesmú chýbať. Pestujeme ich z priesad od polovice mája. Stačí väčší kvetináč a opora, ku ktorej ich umiestňujeme z južnej strany. Sú teplomilné, ale dlhodobejšie tridsiatky im neprospievajú. V zhode s hrachom nepodceňte voľbu vzrastovo vhodnej odrody. Pre potrebu ochrany pred priamym dažďom je loggia vhodnejšia ako klasický balkón. Opršané majú sklon k plesniveniu a už pri kolísavej vlhkosti bobuľky pukajú. Aj pri zalievaní dajte pozor na nežiaduce zamokrenie spodných listov, radšej ich preventívne odstráňte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #balkón #reďkovka #šalát #rajčiny #mangold #hrach #výsev
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december