Čo je jahodový špenát? Môžete ho podávať s mäsom aj hodiť do jogurtu

Väčšinu jeho príbuzenstva z čeľade láskavcovitých považujeme za neužitočnú burinu, ale mrlík listnatý (Chenopodium foliosum alebo Blitum virgatum) fascinuje listami, ktoré chuťovo i obsahom prospešných látok pripomínajú špenát, zatiaľ čo červenými plodmi pre zmenu evokuje jahody. Tak sa zrodilo jeho ľudové meno.

19.01.2022 06:00
jahodový špenát Foto:
debata

Táto raritka je atraktívna už svojím okrasným vzhľadom a okrem toho aj prínosná vďaka vysokému zastúpeniu vitamínu C, ale i minerálnych látok a stopových prvkov. Vlastnosťami veľmi podobný mrlík hlávkový (Chenopodium capitatum) nazývaný aj nepravý jahodový špenát je o čosi nižší.

Obstojí aj ako dekoratívna rastlina

Mrlík listnatý sa kedysi v Európe pestoval dokonca hojnejšie ako špenát, ten ho však po I. svetovej vojne začal vytláčať zásluhou svojich menších nárokov na starostlivosť a dlhšou sezónou zásluhou rôznych kultivarov. Prastarý predchodca v záhradkárskej i gastronomickej hitparáde však teraz zažíva renesanciu v zeleninových záhonoch aj kuchyniach. Zároveň vám nič nebráni držať si ho iba ako dekoratívnu vegetáciu na okraji cestičiek alebo v hrantíku na parapete.

bataty Čítajte aj Bataty majú to, čo žiadna iná rastlinná potravina

Do polievok, nátierok i do jogurtov

Mladé lístky mrlíka listnatého ľudovo označovaného aj za husaciu nohu majú vyváženú orieškovo-zemitú arómu. Môžete ich spracovať presne ako špenát a servírovať k mäsu, prípadne pridať do nátierok, šalátov, polievok. Nedráždia obličky, žlčník ani močové ústrojenstvo. Plody chuťovo skôr pripomínajú morušu ako jahodu, aby tých „zmätkov“ nebolo málo. Sú síce šťavnaté, asi však fádnejšie, než by ste v tejto kategórii predpokladali. Hodia sa do jogurtov a smoothie či na koláče, dajú sa aj mraziť a zavárať.

Výsev začíname už v marci

Jahodový špenát – ak si teda pripomenieme tento pseudonym – vysievajte od polovice marca do polovice apríla na hĺbku dva až tri centimetre pri medziriadkovej vzdialenosti 25 centimetrov. Pri nižších teplotách prikryte rúnom. Po vzídení na päť centimetrov, čo trvá asi tri týždne, prerieďte na rozostup 20 – 30 centimetre medzi plantami. Teoreticky sa dá vysievať ešte aj v júli, ale vtedy už táto letnička zvykne vyháňať neuspokojivo malé listy.

arašidy Čítajte aj Arašidy: Áno či nie? Sú plné tuku, a predsa zdravé. Chránia srdce, no môžu aj zabiť

Znesie sa s jarnou cibuľkou a fazuľou

Mrlík listnatý vyznáva slnečné stanovište a piesčitú humóznu pôdu. Pravidelne ho zalievajte, no nepremokrite. Občas prekyprite zeminu. Kvitne od júna do júla. Rozkonárené maximálne 70 centimetrov vysoké stonky majú červenkastý nádych. Tmavozelené zúbkované a na vrchole zašpicatené listy merajú päť až sedem centimetrov, na šírku tri centimetre. Overene výborným susedom v záhone je jarná cibuľka a znesie sa aj s fazuľou. Menej vhodná je blízkosť kapustovitej zeleniny. S prvým kolom zberu rátajte 6 – 7 týždňov po výseve. Mrlík listnatý sa po zakomponovaní na pozemok rozmnožuje sám a treba dať pozor, aby sa nevymkol spod kontroly. Pravda, s pestovaním nejako treba začať: vrecko semien na sto rastliniek jahodového špenátu dostanete už za dve eurá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #špenát #jahodový špenát #mrlík
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december