Arašidy: Áno či nie? Sú plné tuku, a predsa zdravé. Chránia srdce, no môžu aj zabiť

Hlavnou sezónou arašidov v škrupine je neskorá jeseň a zima, a najmä koniec roka. Každý, kto si na nich rád pochutí, to teraz môže robiť s relatívne čistým svedomím. Ich povesť kalorickej bomby je síce oprávnená, na druhej strane však arašidy majú mnohé zdravotné benefity.

02.01.2022 15:00
arašidy Foto:
Arašidy sú samý paradox: Vyzerajú ako oriešky, no patria medzi strukoviny. Majú vysoký obsah tuku, napriek tomu sú zdravé. Chránia naše srdce, no dokážu aj zabiť. Kým sa do nich pustíte, overte si radšej, či vám nemôžu uškodiť.
debata

Jediné strukoviny, ktoré netreba variť

Ak ste mali niekedy možnosť ochutnať surové búrske oriešky, čo je ich iné pomenovanie, možno vám trochu pripomínali fazuľu. Nie je to náhoda – z botanického hľadiska nepatria arašidy medzi orechy, ako by sa zdalo, ale medzi strukoviny. Sú to jediné strukoviny, ktoré netreba variť a môžu sa konzumovať tepelne neupravené.

Veľká časť úrody ide na výrobu oleja

Rovnako ako všetky strukoviny obsahujú bielkoviny, a to v mimoriadne vysokom množstve. Vďaka tomu a veľmi vysokému obsahu tuku sú arašidy mimoriadne výživné. Ich jadrá obsahujú približne 40 až 50 percent tuku. To je dôvod, prečo sa značná časť ich ročnej svetovej úrody (približne 47 miliónov ton) použije na výrobu arašidového oleja. Takmer polovica ročnej produkcie pochádza z Číny a Indie, nasledujú USA a Nigéria. Ich pôvod je však na úplne inom kontinente – v Južnej Amerike. Najstaršiu divokú formu botanici našli v Peru.

arašidy Čítajte aj Všeličo o arašidoch: Prečo to nie sú orechy a ako ich ľahko ošúpať

Treba ich čo najskôr zjesť

Pri kúpe a skladovaní arašidov treba dávať pozor na dátum spotreby, pretože staré môžu napadnúť plesne – aflatoxíny, ktoré, ako napovedá názov, sú jedovaté. Keďže arašidy obsahujú veľa tuku, rýchlo sa znehodnocujú, čo cítiť na ich chuti. Preto je najlepšie ich dobre uzavrieť, chrániť pred svetlom a teplom a vo všeobecnosti ich čo najrýchlejšie spotrebovať. Hoci majú veľa kalórií, sú veľmi zdravým občerstvením pre ľudí s normálnou hmotnosťou: poskytujú napríklad veľa horčíka a kyseliny listovej.

Výborné pre vegetariánov a vegánov

Sto gramov obsahuje 169 mikrogramov kyseliny listovej – vitamínu, ktorý je dôležitý najmä pre tehotné ženy. Horčíka obsahuje 100 gramov o niečo viac ako polovicu priemernej dennej potreby. So svojím vysokým obsahom bielkovín sú ich najlepším zdrojom pre vegánov. Vďaka tomu sú ideálnym doplnkom vegetariánskych a vegánskych zeleninových a obilninových jedál. Bohužiaľ, arašidy sú aj veľmi kalorické, ak sa snažíte schudnúť, radšej sa im vyhnite. Inak sa dajú s pokojným svedomím s mierou konzumovať, pretože približne 75 percent ich tuku tvoria nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú zdraviu prospešné.

orechové škrupiny Čítajte aj Orechové škrupiny zlepšia pôdu, vybielia zuby, utíšia kašeľ a dá sa nimi aj kúriť

Chránia, ale aj ohrozujú

Arašidy môžu chrániť aj pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Štúdie ukazujú, že môžu znížiť riziko mŕtvice alebo infarktu až o 23 percent. Jeden výskumný projekt dokonca zistil, že arašidy môžu byť užitočné ako prevencia siedmich kardiovaskulárnych ochorení. Na to stačí porcia 25–30 gramov denne aspoň trikrát týždenne. Menej pozitívnou stránkou arašidov je, že sú silným alergénom a alergia na ne je jednou z najčastejších. Môže mať relatívne neškodné následky, ako je svrbenie alebo slzenie očí, ale môže viesť aj k veľmi vážnym problémom, ako sú ťažkosti s dýchaním, alebo dokonca život ohrozujúci šok. Z tohto dôvodu musia výrobcovia na všetkých výrobkoch uvádzať, či môžu obsahovať čo i len stopy arašidov.

Video
Milovníkov arašidov a čokolády určite poteší tento veľmi jednoduchý sladký recept. Pripravené podľa receptu od @13domca113.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáca arašidová nugeta na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #strukoviny #arašidy #búrske oriešky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december