Ako sa dá bohato zazelenať aj ten najmenší balkón

Ak máte balkón či lodžiu v bytovom dome, zväčša to vzhľadom na skromné rozmery pomkýna vopred vzdať prípadnú ambíciu zriadiť si útulné zákutie na odpočinok vrátane úžitkovej a okrasnej vegetácie. Skúste tento prístup prehodnotiť a nájsť bicyklu či sušiaku na bielizeň menej hodnotný priestor. Bolo by škoda nevyužívať v súkromí čerstvý vzduch, slnečné lúče a pobudnutia uprostred zelene.

04.04.2022 09:00
balkón Foto:
debata

Mottom pri zariaďovaní malého balkóna je šetrenie miesta. Podriaďte tomu plány aj realizáciu. Na posedenie sú optimálne skladacie stoličky aj stolík. V takom prípade napríklad pri spomenutej bielizni môžete vždy bleskovo a úplne jednoducho zmeniť spôsob využitia podľa aktuálnej situácie. Ak nechcete oželieť doplnkovú skladovaciu kapacitu, použite úložné boxy so zásuvkami a posedom z vankúšikov na hornej strane. Pochopiteľne, takýto v podstate exteriérový nábytok musí byť vyzbrojený proti poveternostným vplyvom aj UV žiareniu. Riešením je odolný materiál, napríklad umelý ratan, čiže polyratan. Pri dreve alebo kove vopred rátajte s kratšou životnosťou.

Črepníky poukladajte vertikálne

Neklaďte črepníky a hrantíky iba na zem. Vytvárajú prekážku a predstavujú hrozbu zakopnutia. Využiť môžete vonkajší parapet, ale aj špeciálne úchyty na zábradlí. Okrem toho si môžete vybudovať vertikálnu záhradku z vyradenej europalety, prisunúť k stene úzku poličku alebo opornú mriežku, namontovať háčiky pre závesné kvetinové koše.

kombinácie rastlín Čítajte aj Čo s čím na záhone ladí? Ako vhodné a nevhodné kombinácie rastlín ovplyvňujú úrodu

Tienenie upevníte aj bez vŕtania

Namiesto slnečníka s podstavcom siahnite po tieniacich plachtách. Prichytávajú sa na stenu a zábradlie, takže nezaberajú miesto a pred páľavou ochránia rovnako dobre. Ďalšou metódou odclonenia slnečných lúčov sú roletové rohože alebo markízy, tie dokonca aj bez potreby vŕtania. Upevňujú sa medzi podlahu a strop lodžie prostredníctvom kľukového systému nastavenia výšky konštrukcie. Fungujú teda podobne ako stavebná podpera či hever.

Elektrický gril sa zmestí všade

Ak máte tolerantných susedov, ktorým neprekáža dym a intenzívna aróma, na malom balkóne môžete zorganizovať aj grilovačku. Samozrejme, nebude to prostredníctvom objemného zariadenia na drevené uhlie, plyn alebo peletky. Prenosný elektrický gril však pomestíte aj na stolček s niekoľkými decimetrami a zvyčajne produkuje významne menej čmudu.

Bez pozvánky pre obťažujúci hmyz

Pri úprave balkóna nezabudnite na osvetlenie. Riešenie existuje aj pri absencii externej zásuvky, čo je väčšina prípadov, alebo pri vašej neochote manipulovať zakaždým s predlžovačkou a nechávať pootvorené dvere či okno ako pozvánku pre obťažujúci hmyz. Rozvešajte solárne girlandy a pozapichujte do kvetináčov hroty so zdrojmi pracujúcimi takisto na princípe najprírodnejšej energie. Pochopiteľne, použiť môžete aj svietniky dizajnovo tvarované do vonkajšieho prostredia, respektíve lampáše na čajové sviečky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #osvetlenie #balkón #zeleň #črepníky #exteriérový nábytok #tienenie #elektrický gril
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december