Pozor na listy, sú dôležité
Keďže sa rukola vo veľkom pestuje aj v skleníkoch, je v obchodoch počas celého roka. Rukola pestovaná mimo nich, ktorá je aromatickejšia, keďže rastie na slnku, má sezónu od mája do októbra. Obsahuje veľké množstvo horčičných olejov, čo spôsobuje, že má veľmi intenzívnu, pikantnú a mierne štipľavú chuť. Keď rukolu kupujete, dbajte na to, aby boli jej listy pekné, zelené a šťavnaté, a dávajte prednosť malým listom. Veľké listy môžu chutiť horko. Tak ako iné bylinky aj rukolu dávajte vždy navrch tašky alebo košíka, pretože jej jemné listy sa rýchlo rozdrvia.
Hrubé stopky musia preč
Keďže pomerne rýchlo vädne, mali by ste ju spotrebovať čo najskôr, v chladničke ju možno uchovávať tak dva dni. Najlepšie je zabaliť ju do vrecka na mrazenie alebo voľne prikryť vlhkou utierkou. Prípadne môžete konce stoniek vložiť do pohára s vodou. Pri príprave odstráňte žlto zafarbené a zvädnuté listy. Zvyšnú rukolu opatrne, ale dôkladne umyte v miske s čistou vodou. Potom ju osušte a nechajte odkvapkať. Odstráňte hrubé stopky, to je dôležité, pretože tie môžu obsahovať dusičnany, ktoré sa môžu v tele premeniť na škodlivé dusitany. Obsah dusičnanov možno znížiť aj krátkym blanšírovaním rukoly. Ale pozor: listy veľmi rýchlo zmäknú.
Čítajte aj Čo prezrádzajú o kalerábe jeho listy? A ktoré sú príliš dobré na to, aby ste ich vyhodili?Šup s ňou na pizzu alebo do šalátu
Rukola je pochúťkou samotná aj v kombinácii s inými listovými šalátmi a rozhodne sa oplatí vyskúšať z nej pesto, ktoré je veľmi jednoduché na prípravu. Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu chuť rukoly, môžete listy pred použitím krátko preliať vlažnou vodou alebo ich pridať do pokrmu tesne pred koncom prípravy. Rukolou môžete ozdobiť aj pizzu s paradajkami a mozarellou a potom pokvapkať trochou krémového balzamikového octu.
Tipy na prípravu
Či už ide o špagety, pizzu, šalát, polievku, zeleninový pokrm, alebo gratinovaný šalát, rukola sa hodí takmer ku všetkému. V talianskych reštauráciách sa táto zdravá bylinka podáva napríklad s penne, so syrom feta, šunkou a s píniovými orieškami alebo sa používa na pizzu, napríklad s paradajkami a mozzarellou. V reštauráciách je obľúbené aj rizoto s hubami a so syrom podávané s rukolovým šalátom. Z rukoly sa dajú pripraviť aj nápoje bohaté na vitamíny a ak ju skombinujete s tvarohom alebo so smotanovým syrom, budete mať zaručený aj pikantný pôžitok. Skutoční fanúšikovia rukoly ju milujú takmer čistú, len s trochou citrónovej šťavy a repkového oleja alebo upravenú na taliansky spôsob s balzamikovým octom a olivovým olejom.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Šalát z červenej repy podľa Mareka Jastrába na Varecha.sk