O presnom pôvode kalerábu sa dodnes vedú spory. Jedinou istotou je, že pochádza z Európy. Je však isté, že túto zeleninu poznali už starí Rimania a bola veľmi obľúbená. V strednej Európe sa kaleráb prvýkrát spomína v roku 1558. V súčasnosti sú jeho najväčšími pestovateľmi v Európe Nemci s približne 40 000 tonami ročne a majú aj najväčšiu spotrebu. Kaleráb môžete dostať v obchodoch po celý rok, ale najlepšie chutí mladý a čerstvý z poľa či zo záhrady – teda od apríla/mája do konca leta.
Aj listy sa dajú jesť
Ak je to možné, kupujte kaleráb vždy s listami, pretože tie poskytujú najlepšie informácie o čerstvosti hľúz. Ak sú listy zelené a chrumkavé, kvalita kalerábu je zvyčajne dobrá. Vonkajšia šupka hľúz by mala byť nepoškodená a hladká. Platí pravidlo, že čím je kaleráb menší, tým je chutnejší – veľmi veľké hľuzy môžu byť drevnaté. Čerstvé kaleráby môžete skladovať v chladničke približne týždeň. Je však lepšie odrezať listy. Ak ich chcete neskôr zjesť, uložte ich oddelene od hľúz do vrecka v chladničke.
Čítajte aj Žiadny zázrak, len obyčajné slovenské ovocie. Zlepší náladu, zmierni zápaly, spomalí starnutieUmyte, nakrájajte a sypte
Svetlozelené jemné listy kalerábu majú skvelú chuť a sú plné živín – sú príliš dobré na to, aby ste ich vyhodili. Preto odstráňte len veľké listy, ktoré už nie sú chrumkavé a čerstvé, a zvyšok pripravte týmto spôsobom: dôkladne umyte, osušte, potom veľmi najemno nakrájajte a posypte nimi kaleráb alebo inú zeleninu, zeleninovú polievku alebo miešaný šalát. Vodu z varenia môžete použiť napríklad na prípravu polievok alebo omáčok. Obsahuje približne 50 % cenných horčičných olejov, ktoré sa uvoľňujú pri varení.
Hlavne umyť a odrezať drevnaté časti
Pri príprave kaleráb dôkladne umyte, odrežte zelenú časť a ošúpte. Spodný koniec poriadne orežte ostrým nožom a odstráňte všetky drevnaté alebo vláknité časti. Potom ho môžete nakrájať na plátky a v závislosti od receptu na tyčinky, pásiky alebo kocky. Na prípravu surovej zeleniny a šalátov nastrúhajte kaleráb na kuchynskom strúhadle alebo v kuchynskom robote. Prípadne ho nakrájajte na tenké plátky pomocou krájača na zeleninu.
Čítajte aj Pršalo? Tak polejte záhradu. Prečo jej iba dážď nestačí?Varte ho iba krátko
Na rozdiel od väčšiny ostatných druhov kapustovín je kaleráb ľahko stráviteľný aj surový a má mimoriadne vysoký obsah živín. Mimochodom, preto by sa nemal variť dlho. Kaleráb nakrájaný na tyčinky alebo kocky varte v pare v malom množstve osolenej vody alebo vývaru maximálne 10–15 minút. Celé hľuzy na vydlabanie a plnenie potrebujú približne 20–30 minút varenia v závislosti od ich veľkosti. Receptov s kalerábom je množstvo, táto chrumkavá hľuza chutí v šalátoch surová alebo len mierne tepelne upravená, je dobrá plnená a pečená, výborná do nákypov, zapekaných pokrmov alebo vegetariánskych palaciniek.