Naj tipy na ovocné dreviny, ktoré zarodia aj na tom najmenšom balkóne

Aj pri subtílnej výmere pomestíte na balkón viacero druhov ovocia: stačí siahnuť po vhodných odrodách. Sladký a zdravý bio rezervoár si môžete dopriať aj vtedy, keď váš balkón má len zopár štvorcových metrov. Úplne prirodzenou účelovou voľbou sú bobuľové kríčky. Nemusíte však rezignovať ani na ovocie, ktoré zväčša nesprávne máme zafixované ako vyložene sadové.

11.07.2022 06:00
ovocné dreviny Foto:
debata

Osvedčeným balkónovým ovocím sú jahody. Miestečko pre črepník alebo závesný košík sa nájde vždy, riešením je aj výsadba pod vyššiu vegetáciu. Už od začiatku leta dozrievajú odrody ako Polka a pôvodom holandská takisto stredne skorá Sonata. Do septembra vám chutné a prospešnými látkami napratané plody bude dodávať populárna tzv. stálerodiaca prevísajúca Mara des Bois. Hitom sú naružovo kvitnúce kultivary, ktoré pred oblažením chuťových buniek potešia oči: Camara či Toscana.

Čučoriedky neznášajú podmáčanie

Typologicky podobné, ale zatiaľ – neprávom – menej využívané sú čučoriedky. Potrebujú dostatočne objemnú nádobu (asi 40 litrov, výška zeminy aspoň 30 centimetrov) a priepustný kyslý substrát s pH okolo 4,5. Na slnečnom stanovišti chránenom pred vetrom si síce najmä v horúcich mesiacoch vyžadujú vlhšie prostredie, ale zároveň neznášajú podmáčanie. Zabránite mu spodnou drenážnou vrstvou zo štrku alebo keramzitu. Minimálne raz za dva roky ocenia presťahovanie do väčšieho črepníka a úplne novej pôdy.

broskyne Čítajte aj Ako pestovať broskyne a kde to radšej ani neskúšať

Keď stačí jeden kmienok

Vďaka vrúbľovaniu na podpníky s pomalým rastom sa v kvetináčoch v pohode darí aj jablkám. Šľachtitelia vychádzajú v ústrety rôznym požiadavkám širokou škálou robustných proti chrastovitovosti odolných odrôd určených ako živá zástena terás alebo zakrpatená fajta práve na balkón či lodžiu. Základnú ponuku môžu tvoriť Rajka alebo Topaz, žlté Luna a Sirius či vzrastom veľmi praktické stĺpovité Rondo, Rhapsodie, eventuálne Sonate. Pozor na fakt, že nie všetky jablone sú samoopelivé. Šikovným moderným trikom je naštepenie viacerých kompatibilných odrôd na jeden kmienok.

Hrušky držte mimo dosahu dažďa

Jablkám v tomto segmente zdarne sekundujú miniatúrne hrušky, ktoré na jar prostredníctvom pôvabných kvetov vopred poskytujú pridanú hodnotu k neskoršiemu hlavnému benefitu. Už v prázdninovom období dozrieva odroda Williams-Christ, od polovice septembra s platnosťou približne mesiac sa na zber podsúvajú Obliesk, Garden Gem či Concorde. V záujme zvýšenej prevencie hubových pliag typu hrdze hruškovej presuňte črepníky počas kvitnutia na miesto mimo dosahu dažďa.

muškáty Čítajte aj Ako vypestovať krásne muškáty: dva kľúče k úspechu

Ochrana pred zimou musí byť

Plus-mínus do jednej kategórie patria broskyne, marhule a nektárinky. Na pestovanie v nádobách na balkóne sa z broskýň hodia napríklad kompaktné sorty Amber, Diamond a šarlátovým lístím pozoruhodná Crimson Bonfire. Z marhúľ vrúbľovaných na podpníky s pomalým rastom sú to nomen-omen nazvaná Compacta, ale aj Goldrich či Bergeron. Azda najznámejšou trpasličou nektárinkou je Rubis. Na prahu zimy dbajte na ochranu bublinkovou fóliou, rohožou z kokosových vlákien alebo izolujúcim netkaným rúnom. Nádoby podložte polystyrénom.

Video
Jednoduchý a rýchly krém s ovocím v dvojfarebnom prevedení nám pripravila Petra Maxin.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #čučoriedky #jahody #balkón #marhule #broskyne #nektarinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december