Snívate o ružiach, ale nemáte záhradu? Nevadí, krásne ruže vypestujete aj v kvetináčoch na balkóne. Poradíme, ktoré vybrať a čo potrebujú

Nielen záhradu, ale aj terasu či balkón môžete na celé leto zahaliť do ružovej nádhery, pokiaľ zvolíte správne kultivary. Aj črepníkové ruže dokážu podčiarknuť krásu letných dní a na balkóne vám vyčaria hotový farebný a voňavý raj. Ruže sú neoceniteľné práve pre svoje farby a vône, pričom vyniknú nielen v záhonoch, ale aj v nádobách na vydláždených miestach v záhrade alebo na balkónoch a terasách.

27.06.2023 06:00
ruže v kvetináči Foto:
debata

Hlavne nech majú slnko

Do nádob sú vhodné viaceré kultivary, dôležité je, aby boli aspoň polovicu dňa na priamom slnečnom svetle. Najvhodnejšie sú moderné kultivary s kompaktným kríkovitým vzrastom, lebo vyššie konáriky s holými bázami by boli v kvetináčoch nevzhľadné. Pri vysádzaní ruží v skupinkách treba pamätať na dostatočnú veľkosť nádoby a zohľadňovať rozmiestnenie ruží a ich ďalší rast.

Ide to aj s popínavkami

V nádobách sa dajú pestovať nielen kríčkové, ale aj popínavé ruže, keď majú dostatočne bujný rast a poskytnutú oporu. Sadia a tvarujú sa ako iné popínavky, ale rýchlo vyčerpávajú pôdu a len ťažko sa presádzajú. Preto potrebujú pravidelné prihnojovanie. V nádobách sa dajú pestovať aj miniatúrne ruže, ktoré sú ideálne do okenných debničiek, vedier, korýtok, kvetináčov a iných menších nádob. Môžeme ich pestovať samostatne alebo aj v kombinácii s inými rastlinami.

voda na balkóne Čítajte aj Keď je na balkóne slnka priveľa, vy môžete uniknúť, ale rastliny nie. Ako im pomôcť vyhnúť sa kolapsu?

Trpaslíci do korýtka

Z mini kultivarov je výborný napríklad Baby Masquarade, ktorého kvety menia farbu počas kvitnutia zo žltej na ružovočervenú. Ďalej je vhodný žiarivooranžový kultivar Fire Princess alebo trpasličie mnohokveté ruže, napríklad jemne oranžový kultivar Sweet Dream. Veľmi dobre vyzerajú vysadené do korýtka zapusteného do nízkeho múrika alebo zábradlia ohraničujúceho jednu alebo dve steny dvora či terasy. Na vysadenie mini ruží môžeme použiť dokonca aj starý drez, ak je dosť hlboký (aspoň 25 centimetrov), aby mali korene dostatok priestoru. Ruže pestované v nádobách môžu skrášliť dvory, terasy, balkóny, ale aj iné dláždené plochy, napríklad stred bylinkovej záhradky alebo strešnú záhradu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruže #kvetináče #popínavé ruže #kríčkové ruže
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december