Vaša susedka odpadne, keď uvidí, čo pestujete: Nenáročné, vždyzelené trio rozžiari záhradu aj jesenný balkón

Aj ku koncu sezóny určite chcete krásny záhon plný farieb. Dá sa to zariadiť voľbou správnych druhov, napríklad vždyzelených drevín, ktorých listy sa pôsobením chladu vyfarbujú, alebo na nich dozrievajú pestré plody.

08.10.2023 08:00
skimia, leukote Foto:
debata (2)

Ako super tip na, v jeseni zaujímavé dreviny sme pre vás vybrali tri nenáročné, plne mrazuvzdorné, no stále málo pestované druhy, ktorých jedinou podmienkou zdravého rastu je kyslá pôda. Skvelé je, že si ich môžu dovoliť aj majitelia balkónov či terás, pretože bez problémov prosperujú aj vysadené v pestovateľských nádobách, no treba dať pozor na prepolievanie.

Foto: thejoyofplants.co.uk
cezmína, skimia, leukote, ilex, skimmia, leucotheo,

1. Leukote počas roka mení farbu listov

V prirodzenom prostredí výskytu rastie leukote (Leucothoe) v podraste vysokých stromov, preto rastline v záhrade nájdite polotieň, alebo úplný tieň a rovnako premýšľajte aj v prípade umiestnenia na balkón. Konečne sa môžu tešiť majitelia tých, čo sú orientované na sever.

Leukote je dokonalý spoločník nielen na jesenný... Foto: Fotografie Wilfried Overwater
Leucothoe Leukote je dokonalý spoločník nielen na jesenný balkón.

Pri výbere druhu prihliadajte na konečnú výšku rastliny, pretože sa môže pohybovať od 40 do 90 cm. V záhrade je Leucothoe skvelým spoločníkom vresov, rododendrono a iných kyslomilných druhov. Do našich pestovateľských podmienok sa lepšie hodia vždyzelené druhy, ktorých listy sa však vyfarbujú v závislosti od ročného obdobia.

Leukote vyžaduje humóznu, kyslú, vlhkú pôdu a... Foto: thejoyofplants.co.uk
leucothoe Leukote vyžaduje humóznu, kyslú, vlhkú pôdu a neznáša úplné presušenie substrátu. Dobrou pomôckou na udržanie vlhkosti a kyslosti je nástielka zo štiepky alebo kôry ihličnatých drevín.
  • L. fontanesiana dorastá do výšky asi 90 cm. Odroda ‘Whitewater’ má listy po okrajoch krémovobiele, no na jar sú ružové, bronzové a zelené, v lete tmavozelené a s príchodom chladných dní opäť ružové až purpurové. Aby si ker udržal kompaktný tvar, po odkvitnutí treba skrátiť príliš dlhé konáre
  • L. walteri patrí k nižším druhom, pričom ponúka pestrú odrodu ‘Rainbow’. Listú sú svetlozelené, no majú tiež výrazné krémovobiele a červené škvrny. Pri pučaní sú ružové, na jeseň purpurovočervené.
  • L. axillaris je skvelý do vonkajších kvetináčov, lebo rastliny dorastajú do výšky najviac 40 cm. Odporúčame hlavne odrodu ‘Curly Red’ s nápadnými, jemne poskrúcanými listami. Sú veľmi lesklé, na jar sviežozelené, neskôr tmavozelené a počas zimy purpurovočervené, pričom takto vydržia až do jari.
Spektrum druhov a odrôd leukote je bohaté. U... Foto: thejoyofplants.co.uk
leucothoe Spektrum druhov a odrôd leukote je bohaté. U nás sú dostupné vždyzelené druhy s pestrými ozdobnými listami, ktoré sa dajú krásne kombinovať s ďalšími kyslomilnými drevinami.
ľalia Čítajte viac Jeseň je super na sadenie ľalií, ale pozor, pre jeden druh to neplatí: Poradíme, podľa čoho vyberať, a ktoré radšej nepestovať

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #okrasné dreviny #hebe #kyslomilné druhy #Leucothoe #skiami
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december