Pokračovanie článku: Vaša susedka odpadne, keď uvidí, čo pestujete: Nenáročné, vždyzelené trio rozžiari záhradu aj jesenný balkón

2. Hebe, ktoré nekvitne, je odolnejšie

Na hebe (Hebe) je celkom zaujímavé to, že môžete pestovať rastliny, ktoré kvitnú, no i tie, čo sú bez kvetov. Kvitnúce majú zväčša väčšie listy, nekvitnúce menšie, no pestujú sa jednoduchšie, pretože sú odolnejšie proti mrazom. Vysadiť ich môžete ako obruby záhonov, do skalky či záhona s kyslomilnými druhmi. Hebe sa hodí aj do nádob, v ktorých budú prosperovať aj menej odolné druhy. Na zimu ich stačí preniesť do miestnosti bez mrazu.

Foto: thejoyofplants.co.uk
hebe

Pri pestovaní si treba dať pozor na premokrený nepriepustný substrát, v ktorom korene zahnívajú, no ani piesočnatá pôda nie je celkom ideálna. Rastliny v nej vysychajú. Hebe na rozdiel od leukote vyžaduje slnečné až polotienisté miesto. V tieni sú rastliny príliš riedke, výhonky sa predlžujú a kry nie sú kompaktné.

Foto: thejoyofplants.co.uk
hebe
  • Odroda ‘Green Globe’ tvorí malé bochníky smaragdovo zelenej farby. Odoláva mrazom do –23 °C.
  • Rovnako mrazuvzdorná je odroda ‘New Zealand’ cenená pre hustý rast a drobné tmavozelené listy.
  • ‘Pinocchio’ dorastá do výšky 25 až 35 cm a je to ideálna odroda do črepníka. Listy majú výrazný žltý okraj, fialové kvety sa objavujú v auguste až septembri.
Foto: thejoyofplants.co.uk
hebe
rudbekia Čítajte viac Hľadáte trvalku kvitnúcu od leta až do mrazov? Tento druh vás presvedčí nenáročnosťou a žiarivými kvetmi

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #okrasné dreviny #hebe #kyslomilné druhy #Leucothoe #skiami
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december