Hľadáte trvalku kvitnúcu od leta až do mrazov? Tento druh vás presvedčí nenáročnosťou a žiarivými kvetmi

Trvalka s naozaj dlhým obdobím kvitnutia, ktorá skrášli jesenné záhony? Absolútne nenáročná a už z diaľky neprehliadnuteľná? Áno, presne taká je rudbekia a jej jedinečné hybridy.

11.09.2023 06:00
rudbekia Foto:
debata

Rudbekia (Rudbeckia) je trvalka pôvodom z východnej časti USA, kde prirodzene rastie na brehoch riek a na vlhkejších lúkach. Dokonca aj v Európe už mnohé druhy splaneli. V neskoršej jeseni sú jej žiarivé kvety v odtieňoch žltej, hnedej, bordovej či bronzovej často jediným radostným bodom v inak pochmúrnych záhonoch. Výbornú trvanlivosť majú aj rezané vo váze. K najpestovanejším druhom rudbekií patrí rudbekia srstnatá (R. hirta) a rudbekia svietivá, ktorú môžete podľa staršieho botanického názvoslovia poznať ako žiarivú (R. fulgida). V záhradníctvach však nájdete aj rudbekiu strapatú (R. laciniata), rudbekiu objímavú (R. amplexicaulis) či rudbekiu lesklú (R. nitida).

Keď v roku 1936 Karl Foerster vyšľachtil odrodu... Foto: SHUTTERSTOCK
rudbekia Goldsturm Keď v roku 1936 Karl Foerster vyšľachtil odrodu ‘Goldsturm’ netušil, že takmer o storočie neskôr bude stále jednu z najlepších a najobľúbenejších trvaliek na trhu.
rakytník Čítajte aj Rakytník je prísľubom jesene bez chrípky. Začnite posilňovať imunitu sebe aj deťom. Stačí zopár bobúľ denne

Zaujímavý hybrid rudbekie srstnatej a echinacey purpurovej

Označuje sa ako echibekia (x Echibeckia) a nájdete ho v množstve rôznofarebných odrôd aj výšok rastlín (‘Sunbeckia Laura’, ‘Summerina Pumpelnickel’, ‘Flamenco True Red’, ‘Littlebeckia Yellow’). Ide o krátkovekú trvalku, ktorá môže pri silných mrazoch vymrznúť, no v našich podmienkach sa to pri výbere vhodného stanovišťa stáva len zriedka.

oleander Čítajte aj Nesplnil oleander vaše očakávania? Možno ste spravili jednu z týchto 3 častých pestovateľských chýb

Ideálne stanovište

Rudbekia vyžaduje slnečné stanovište s humóznou pôdou. Často sa používa aj do výsadieb s trvalkami menej náročnými na vlahu, no ak jej doprajete viac vody, odvďačí sa vám ešte bujnejším rastom a bohatším kvitnutím. Rudbekia najlepšie vynikne sadená po troch až piatich kusoch. Zaujímavá je aj vo väčšej monokultúre, no dobrou spoločnosťou jej budú aj iné prériové druhy trvaliek a okrasné trávy.

Suché stonky režte až skoro na jar

Spolu s listami chránia srdiečko rastliny pred zimným chladom a vlhkosťou, no zároveň sú úkrytom pre užitočný hmyz a semená potravou pre vtáky.

Ak budete rezom priebežne odstraňovať... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
rudbekia Ak budete rezom priebežne odstraňovať odkvitnuté kvety, podporíte tým tvorbu nových. Obdobie kvitnutia sa tak predĺži od konca júla až do prvých mrazov.

Na začiatok vám stačí len zopár rastlín

Rudbekiu si totiž veľmi jednoducho rozmnožíte. Skoro na jar stačí dostatočne veľký trs podobrať rýľom a rozdeliť na niekoľko častí, ktoré rozsadíte na iné miesta. Pozberať si však môžete aj dozreté semená z odkvitnutých kvetov. Na predpestovanie sa vysievajú v marci a na vysadenie na záhon budú pripravené asi o dva mesiace. V tomto prípade však myslite na to, že ak semená pozberáte z hybridov, dopestované semenáče sa môžu vzhľadom odlišovať od materských rastlín.

Absolútne neodolateľná je výsadba žltých odrôd... Foto: SHUTTERSTOCK
rudbekia, echinacea Absolútne neodolateľná je výsadba žltých odrôd s echinaceou purpurovou (na fotografii). Rudbekie však v záhonoch pekne doplnia aj margaréty, veroniky, hlaváče, ostrice, heuchery alebo nízke agastache.
lastovičník väčší Čítajte aj Lastovičník vylieči bradavice a otrávi vošky. Odvážite sa, nazberať si ho tam, kde má podľa povier najväčšiu silu?
‘Summerina Sizzling Sunset’ je hybrid rudbekie...
Rudbekia svietivá ‘City Garden’ v kvete...
+3‘Red Cinnamon’ je neustále nakvitajúci hybrid s...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rudbekia #jesenné kvety #echibekia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december