Rakytník je prísľubom jesene bez chrípky. Začnite posilňovať imunitu sebe aj deťom. Stačí zopár bobúľ denne

Veľa sa o ňom hovorí, teší sa záujmu záhradkárov, no reálne stále nie je bežným krom v každej záhrade. Dôvod je hlavne jeho veľkosť.

08.09.2023 06:00
rakytník Foto:
debata

Rakytník rešetliakovitý (Hippophae rhamnoides) je pomerne veľký ker, ktorý vyžaduje istý priestor. A keďže potrebujete rovno samčiu aj samičiu rastliny, miesto na pestovanie sa zdvojnásobí. Napriek tomu rakytník odporúčame. Skúste mu nájsť vhodné svetlé stanovište a neoľutujete. V podstate budete mať zdroj toho najlepšieho vitamínu C z prvej ruky. Len 10 až 12 plodov (závisí to do odrody a tiež od štádia zrelosti) pokryje vašu dennú dávku tohto vitamínu. Spomínanej veľkosti sa až tak obávať nemusíte. Pri zbere stačí konáre zrezať a rakytník bez problémov udržíte v primeraných medziach. Tento druh je známy tým, že rodiť začína najskôr vo štvrtom roku po vysadení, preto sa treba obrniť trpezlivosťou, no keď sa objavia prvé oranžové kôstkovičky, z roka na rok ich bude viac a viac.

muchovník Čítajte aj Konzumácia 1 až 2 hrstí tohto ovocia sa spája s nižším rizikom infarktu. Dopestujete ho bez chemických postrekov

Plody plné zdravia

  • Rovnako ako mrkva, aj oranžové plody rakytníka obsahujú veľa beta-karoténu (provitamínu A), ktorý si náš organizmus dokáže enzymatickými reakciami premeniť na dôležitý vitamín A. Asi najznámejšie sú jeho účinky na podporu zdravia očí, pokožky, nechtov či vlasov, no pozitívne ovplyvňuje aj chuť a čuch. Podporuje správne fungovanie imunitného systému a je tiež dôležitý pre produkciu progesterónu (ženského pohlavného hormónu), ktorý tvorí prirodzenú ochranu plodu v tele matky počas tehotenstva.
Plody rakytníka sa sušia, používajú na čaj,... Foto: SHUTTERSTOCK
rakytník Plody rakytníka sa sušia, používajú na čaj, výborné sú vo forme kompótu, šťavy, džemu, sirupu a skutočnou vitamínovou bombou je rakytníkový olej.
  • Flavonoid kvercetín má mimoriadne vysoký antioxidačný potenciál. Už dlho je známe, že tieto sekundárne rastlinné látky sú dôležitými lapačmi voľných radikálov a tak pred nimi chránia náš imunitný systém.
  • Antioxidačne pôsobí aj vitamín E a má tiež pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu, i na koncentráciu. A môžete nám veriť, že na pamäť si v záhrade nič lepšie ako rakytník neodtrhnete.
  • Bobule sú pomerne bohatým zdrojom vitamínu B12 (kobalamín), ktorý je nenahraditeľnou látkou pre krvotvorbu, vývoj a funkciu nervovej sústavy. Rakytníkova šťava je preto veľmi vhodnou potravinou pre vegetariánov aj vegánov.
Sušené listy rakytníky môžete použiť na... Foto: SHUTTERSTOCK
rakytník Sušené listy rakytníky môžete použiť na prípravu čaju alebo výluhu. Obsahujú podobné látky ako plody, len v menších množstvách.

Ako efektívne pozberať rakytník?

Plody rakytníka sa zberajú hneď po dozretí. V závislosti od odrody to môže byť už v prvej polovici júla (‘Sibírsky Rumenec’), no ovocinársky najcennejšie dozrievajú v auguste (slovenská odroda ‘Bojan’) až v druhej polovici septembra (slovenská odroda ‘Slovan’). A hoci nepozberané vydržia na konároch naozaj dlho a aj po mrazoch zostávajú jedlé, po prezretí praskajú. Akékoľvek poranenie sa potom rýchlo prejavuje oxidáciou, pri ktorej dochádza k starám značného obsahu vitamínu C.

  1. Na profiplantážach je zvykom, odrezať približne dve tretiny zarodených konárov a rýchlo ich previezť do mraziarne, kde sa šokovo zmrazia. Rovnako by ste mohli postupovať aj v domácich podmienkach, ak máte v mrazničke dostatok miesta. Zrežte časť zarodených konárov, poskracujte ich na menšie časti, dajte do vrecúšok a zamrazte. Potom sa dajú plody z konárov veľmi jednoducho oklepať a ďalej spracúvať.
  2. Pri odrodách dozrievajúcich v druhej polovici septembra sa dá v niektorých rokoch spoľahnúť aj na príchod prvých mrazov. Ak sa tak stane, skoro ráno vybehnite do záhrady, pod rakytník natiahnite plachtu a bobule z neho straste.
  3. Pri malých kroch sa dá rakytník obrať tak, že kôstkovičky stiahnete z konárikov pomocou vidličky.
  4. Niektorí pestovatelia využívajú rovnaké zberové hrebene, ako poznáte zo zberov čučoriedok.
  5. Funguje aj odstrihávanie plodov nožnicami.
Menšiu úrodu plodov je najlepšie zberať tak, že... Foto: SHUTTERSTOCK
rakytník Menšiu úrodu plodov je najlepšie zberať tak, že ich odstrihnete z konárikov.
Jedno je však isté. Pokiaľ ste si nevysadili odrodu rakytníka takmer bez tŕňov, ako je napríklad ‘Elizaveta’ alebo ‘Rosinka’, bez hrubých rukavíc sa pri rakytníku nezaobídete.
nádchovník Čítajte aj Nádchovník vás zachráni v čase chrípky a nádchy. Zásobte sa ním už teraz, aby ste boli pripravení zabojovať proti jesenným chorobám

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rakytníkový olej #rakytník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december