Nesplnil oleander vaše očakávania? Možno ste spravili jednu z týchto 3 častých pestovateľských chýb

Oleandre sú aj u nás veľmi obľúbenými okrasnými rastlinami. Prevažne sa pre slovenskú klímu pestujú v nádobách, no mnohí záhradkári si ich na jar, po posledných mrazoch vysádzajú do záhrady. Samozrejme, na zimu ich musia opäť vrátiť do nádoby a správne prezimovať.

28.08.2023 06:00
oleander Foto:
debata

Slabé kvitnutie, pomalý, riedky rast alebo listy napadnuté nepríjemnými puklicami a následne čerňami. To sú najčastejšie problémy, ktoré trápia pestovateľov oleandrov. Čo s tým? Vyhnite sa týmto trom chybám:

1. Na jar rastliny radikálne nerežte

Ak to nie je z dôvodu nepekného tvaru, poškodenia či zmenšenia koruny nevyhnutné, oleander na jar radikálne nerežte. Rastlina sa totiž stratu vegetatívnych častí bude snažiť nahradiť nadmerným pučaním a bujným rastom. Snažte sa držať zásady, že minuloročné výhonky neskrátite o viac ako štvrtinu až tretinu. Takto bude mať oleander stále pekný tvar, nebude nadmerne vyholovať a nasadí aj dostatok kvetov.

letničky, kvetinový záhon Čítajte aj 7 letničiek, ktoré môžete vysiať na jeseň. Prezimujú a na jar extra skoro rozkvitnú. Spravte si plán a nakúpte semienka

2. Všímajte si, čo sa deje počas vegetácie, aj mimo nej

Namysli máme výskyt chorôb a škodcov, pričom pre oleandre sú najväčším problémom puklice, teda červce izbové (Coccus hesperidum). Škodia cicaním rastlinných štiav a boj s nimi je naozaj náročný. Menšie rastliny skúste najskôr poriadne vyumývať s použitím mäkkej špongie a mydlovej vody. Ak to nepomôže, riešením je špeciálny postrek. A hoci proti pukliciam nie sú v súčasnosti registrované žiadne prípravky, účinkovať by mal Dursban 480 EC. A keďže je škodca krytý pevným voskovým štítom, treba do postrekovej kvapaliny vždy pridať zmáčadlo.

muškáty, hnojenie Čítajte aj Všetko, čo by ste mali vedieť o hnojení muškátov: Tipy a triky pre zdravý rast a bohaté kvitnutie

Pri silnom napadnutý rastlinu najskôr výrazne zrežte (jednu sezónu oželiete bohaté kvitnutie) a potom ošetrite proti škodcom. Ak nechcete siahnuť po chémii, pestovatelia odporúčajú ako účinné prípravky na báze výťažkov z citrusových plodov, napríklad pomarančov. Všímajte si hlavne spodné strany listov, kde sa škodca s obľubou uchycuje a tiež bázy mladších konárikov.

Puklice sú najobávanejšie škodce oleandrov.... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
oleander, puklice Puklice sú najobávanejšie škodce oleandrov. Niektorí pestovatelia na tieto rastliny práve kvôli ich častému výskytu už zanevreli.

3. Pod kvetináč dajte dostatočne hlbokú misku

Hoci si oleandre určite spájate s teplým podnebím Chorvátska či Talianska, rozhodne ocenia dostatok vlahy. V oblasti Stredozemného mora prirodzene rastú na okrajoch rôznych riečok a potokov, či zavodňovacích kanálov. Samozrejme, vďaka tuhým, kožovitým listom sa vedia veľmi dobre prispôsobiť aj dlhším obdobím sucha. Navyše, ich korene siahajú pomerne hlboko, kde dokážu natrafiť na vlaha aj v prípade, že povrch pôdy pôsobí vyprahnuto. Toto, ale, nie je pri pestovaní v nádobách možné. Aby ste teda v horúcich dňoch nemuseli neustále siahať po zálievku, dajte pod črepník vyššiu misku, kde sa po zaliatí vytvorí väčšia zásoba vody. V horúcich dňoch ju každé ráno naplňte až po okraj.

Od júna do konca augusta si môžete oleander... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
oleander, rozmnožovanie Od júna do konca augusta si môžete oleander veľmi ľahko rozmnožiť odrezkami. Stačí ich dať do pohára s vodou alebo do črepníka so substrátom, kde do 4 až 6 týždňov zakorenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #balkónovky #oleander
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december