Jednoduchý spôsob, ako zimovať muškáty: Zabudnite na balenie do novín či vešanie za korene a v lete budú opäť krásne

Trváce teplomilné rastliny, ktoré v lete pestujete na balkónoch a terasách, musíte počas zimných mesiacov uchovávať v priestoroch, kde nemrzne.

07.11.2023 14:00
muškáty Foto:
debata

Rôzne druhy však majú odlišné nároky. Za najuniverzálnejšie miesta na ich prezimovanie sú považované chladné chodby alebo pivnice, ktoré sa dajú vetrať. Dôležité však je, že všetky balkónovky musia byť zazimované ešte pred prvými mrazmi, niektoré dokonca skôr, než teploty v noci klesnú pod 10 °C. Čo však naozaj počas zimy potrebujú muškáty? Názorov a zaručených rád ako ich prezimovať je nespočetne veľa. My však máme celkom jednoduchý a rokmi overený postup. Nezahŕňa žiadne presádzanie, vyberanie z nádob, balenie do novín, vrstvenie do papierových škatúľ ani vešanie rastlín koreňmi nahor. Robíme to tak, ako skúsení záhradníci a každoročne úspešne. Máte podobný, či celkom odlišný postup? Podeľte sa s nami v debate pod článkom.

oleander Čítajte viac Ako zazimovať oleander? Toto sú tipy z praxe: Nesprávne podmienky prajú škodcom a teplota rozhoduje o kvitnutí

Obľúbené muškáty sú veľmi citlivé na mrazy, preto ich rozhodne preneste do vnútorných priestorov ešte pred ich príchodom. Sledovať treba predpoveď počasia a konať s dostatočným predstihom, hoci sú kvitnúce rastliny stále veľmi pekné.

Ak sa budete držať nášho postupu, muškáty nechajte v balkónových debničkách. Nájdite pre ne primerane chladnú, ale svetlú miestnosť. Garáže či pivnice bez okien nie sú dobrou voľbou. Ideálna teplota závisí od konkrétneho druhu:

  • muškáty štítovitolisté (previsnuté) je vhodné zimovať pri 8 až 12 °C,
  • muškáty krúžkované vyžadujú 10 až 12 °C,
  • muškáty veľkokveté (anglické) teplotu okolo 10 °C.

Z rastlín odstráňte odkvitnuté kvety, suché aj žlté listy a všetky nové výhonky odstrihnite. Pri klasických muškátoch to môže byť približne polovica výšky rastliny, previsnuté pokojne skráťte na 15 cm. Aj počas zimy zalievajte, ale veľmi striedmo. Pozor dajte na premokrenie substrátu, inak muškáty odhnijú.

Presne takto to každoročne robíme tiež. Skúste. Je to jednoduché a so 100-percentnou úspešnosťou prezimovania

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #muškáty #oleander #zazimovanie balkónoviek
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december