Ako zazimovať oleander? Toto sú tipy z praxe: Nesprávne podmienky prajú škodcom a teplota rozhoduje o kvitnutí

Pred prvými prízemnými mrazmi ho hneď skrývať nemusíte. Pochádza z oblastí, kde sa teploty v zime pohybujú okolo nuly. No priebeh počasia už v týchto dňoch treba pozorne sledovať. Silnejší mráz vám rastlinu zničí.

19.10.2023 14:00
oleander Foto:
debata (1)

Pri dlhšom pôsobení mrazu začnú oleandrom odumierať konce výhonkov, no čo je horšie, v črepníku zmrznú aj korene. Rastlina tak postupne odumrie. Skôr, ako oleander prenesiete do chráneného priestoru bez mrazu, upravte ho rezom. Ak máte problém s alergiami na rôzne rastlinné šťavy, určite si na túto prácu vezmite rukavice. Pri menších rastlinách stačí ostrihať alebo opatrne povylamovať odkvitnuté súkvetia tesne nad listami. Starším oleandrom skráťte výhonky o tretinu až polovicu. Odstráňte aj choré, poškodené, križujúce sa alebo prevísajúce konáriky.

oleander Čítajte viac Nesplnil oleander vaše očakávania? Možno ste spravili jednu z týchto 3 častých pestovateľských chýb

Ideálne miesto na zimný odpočinok

Je také, ako majú rastliny počas zimy vo svojej domovine. Neľahká úloha, no dá sa aspoň čiastočne splniť. Optimálne sú priestory s teplotou 5 až 12 °C. Rozptyl je pomerne veľký, takže skúste pivnicu, garáž, nevykurovanú chodbu, zimnú záhradu, spoločné priestory bytového domu alebo robustnejší (počas zimy zateplený) skleník, ktorý nepremŕza. Dôležité pritom je, aby mala miestnosť okná. Treba si uvedomiť, že oleandre v prirodzenom prostredí zimujú pri nižších teplotách, ale stále za prístupu svetla. Nájsť im ideálny priestor je veľmi dôležité, lebo rastliny, čo prečkajú zimu v teplejších miestnostiach kvitnú menej – ak vôbec. Rovnako by mala byť teplota stála, aby výkyvy nenarúšali proces vegetačného pokoja.

Podobné zimné podmienky ako oleandru vyhovujú... Foto: SHUTTERSTOCK
oleander, zimovanie Podobné zimné podmienky ako oleandru vyhovujú aj ďalším stredomorským rastlinám, ktoré sa u nás pestujú v nádobách, ako sú olivovníky či citrusy.

Zálievku oproti letu výrazne obmedzte

Naozaj stačí, ak oleander polejete odstátou vodou izbovej teploty 3– až 5-krát za celé obdobie zimovania, aby koreňový bal úplne nepreschol.

trávnik, jeseň, kosenie Čítajte viac Kedy pred zimou naposledy pokosiť trávnik a prečo má vertikulátor prednosť? Radí záhradný architekt Martin Čurda

Zíde z očí… pri oleandroch neplatí

Všímajte si ich aj počas zimy, hoci sú niekde v garáži a krásou neoplývajú. Škodce a choroby si nevyberajú a mnohým aj počas zimy vyhovujú rovnaké podmienky prostredia ako rastlinám. Počas dní bez mrazu je dobré miestnosť prevetrať (rastliny nenechajte stáť v prievane). Máte viac oleandrov? Určite ich neklaďte tesne vedľa seba. Medzi rastlinami nechajte rozstupy na prúdenie vzduchu. Pravidelná kontrola je rovnako dôležitá, ako pri uskladnenom ovocí a zelenine.

Puklice „nespia“ ani v zime

Mnohí ich práve kvôli týmto škodcom prestali pestovať. Červce (puklice) sa najčastejšie nachádzajú na spodnej strane listov, ale aj na stopkách. Kryté sú pevným štítom, ktorý komplikuje aj boj proti týmto škodcom. Pestovatelia skúšajú rôzne domáce prostriedky, ako umývanie rastlín mydlovým roztokom, no ani aplikácia chémie (Sanium AL, Sanium System, Sanium Ultra System AL) nie je jednorazovou záležitosťou. Dostupné sú aj prípravky vo forme bioagensov ako Citripar a Cryptobug. Pri pukliciach však naozaj platí, že ich treba podchytiť na úplnom začiatku výskytu, aby ste mali šancu zvíťaziť.

Puklice sú najobávanejšie škodce oleandrov.... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
oleander, puklice Puklice sú najobávanejšie škodce oleandrov. Niektorí pestovatelia na tieto rastliny práve kvôli ich častému výskytu už zanevreli.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #oleander #zazimovanie #balkónové rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december