Kedy pred zimou naposledy pokosiť trávnik a prečo má vertikulátor prednosť? Radí záhradný architekt Martin Čurda

Príprava trávnika na zimu veľmi úzko súvisí s lokalitou, v ktorej máte záhradu.

14.10.2023 15:00
trávnik, jeseň, kosenie Foto:
debata

Dôležitý limit je totiž čas príchodu zimy, ale aj jej intenzita (či u vás výrazne mrzne, alebo máte zimu bez snehu a silnejšieho mrazu). Jednoduchou pomôckou môže byť, že trávnik začnete pripravovať na zimu asi dva mesiace pred príchodom prvých mrazov.

Aj na zimu potrebuje živiny

Súčasťou tejto prípravy je totiž aj hnojenie jesenným hnojivom, ktoré má znížený podiel dusíka a zvýšený podiel draslíka. Pomer týchto živín zabezpečí, že trávnik už nebude mať taký vysoký nárast zelenej hmoty, zato však rastlinné pletivá vyzrejú (na bunkovej úrovni sa stane, že steny buniek zhrubnú), čo sa prejaví zvýšenou odolnosťou trávnika proti mrazu. Na to, aby sa tento efekt dostavil, potrebuje asi 6 až 8 týždňov a 2– až 3-krát hnojenie takýmto hnojivom.

Na hnojenie trávnika vždy používajte rozmetač... Foto: SHUTTERSTOCK
trávnik, hnojenie Na hnojenie trávnika vždy používajte rozmetač hnojív alebo hnojivový vozík z dôvodu rovnomernej aplikácie hnojiva.

Od začiatku septembra už používajte len jesenné hnojivo

Raz ním môžete pohnojiť aj v polovici októbra a poslednú dávku dajte trávniku na prelome októbra a novembra. Predposledný mesiac v roku je neraz ešte teplý a slnečný, takže toto dodanie živín stále môže mať účinok aj v neskoršom termíne. Z rovnakého dôvodu nezazimovávajte zavlažovací systém už v polovici septembra, ako sa to často deje. Stále môže prísť neskoré slnečné babie leto a trávnik dva mesiace bez vody, v ešte relatívne teplom období, trpí, pretože stále rastie.

mach, trávnik Čítajte viac Mach ako hlavný nepriateľ vášho trávnika? 6 dôvodov, prečo s ním musíte bojovať a účinné riešenia, ako sa ho zbaviť

Kedy prestať kosiť?

Čo sa týka posledného pokosenia – je to takisto veľmi individuálne. Tiež by ste si ho mali naplánovať podľa lokality, v ktorej sa nachádzate a podľa toho, ako prichádza zima. Určite ho však posledný raz pokoste aspoň dva týždne pred príchodom mrazov a aj to len na polovičnú výšku.

Foto: SHUTTERSTOCK
kosenie trávnika

Pred zimou odstráňte odumretú trávu

Vertikuláciu robte ešte pred posledným kosením. Znamená to, že trávnik pokosíte ešte na bežnú výšku, potom použijete vertikulátor a pred zazimovaním ho po niekoľkých dňoch ešte raz skosíte s nožmi nastavenými vyššie než bežne. Vertikulátorom odstránite vrstvu odumretej trávy, korienkov, machu a iných burín, ktorá môže doslova dusiť novo rastúce steblá tráv. Takzvané prerezanie trávnika by ste nemali podceňovať. Na malé plochy predzáhradiek vám postačia špeciálne vertikulačné hrable. Na bežné záhradné trávniky si zaobstarajte vertikulátor. Dnes už je to stroj finančne dostupný podobne ako kosačka a táto investícia sa vám vráti v podobe krásneho hustého trávnika. .

Vertikulácia, teda prerezávanie trávnika ho... Foto: SHUTTERSTOCK
vertikulácia, prerezávanie, trávnik Vertikulácia, teda prerezávanie trávnika ho zbaví prebytočnej plsti - odumretých častí tráv, korienkov a burín. Robí sa na jar a na jeseň.
jeseň, záhrada, seniori Čítajte viac Pripomíname dôležité práce v októbrovej záhrade: Hlavne na číslo 5 by mali myslieť tí, čo plánujú sadiť jesenný cesnak

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #trávnik #kosenie #vertikulácia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december