1. Rozdeľte/zmlaďte rebarboru
Aby táto trváca zelenina, v kuchyni však používaná skôr na sladko zostala vitálna a tvorila hrubé listové stopky, mali by ste ju každých osem až desať rokov zmladiť. Robí sa to jednoducho tak, že ešte kým listy celkom nezhnednú, pomocou rýľa rebarboru vyberiete z pôdy a podzemky rozdelíte na viac častí. Dbajte na to, aby každá mala aspoň tri dobre vyvinuté púčiky. Ak máte takú možnosť, ideálne je, rebarboru presadiť na nové miesto. Ak to nie je možné, späť zasaďte len jednu oddelenú časť a ostatné darujte. Počítajte však s tým, že minimálne budúcu sezónu z nej úrodu nepozberáte.
- Pôdu na novom (aj pôvodnom) mieste dôkladne zrýľujte, ideálne na hĺbku dvoch rýľov a prekyprite.
- Do vrchnej vrstvy zapracujte tri až štyri litre dobre vyzretého a preosiateho kompostu alebo maštaľného hnoja.
- Odnože nesaďte hlbšie, než rástli v materskom trse a nezabudnite na zálievku.

2. Presaďte si mätu do kvetináča
Čerstvé lístky môžete mať k dispozícii aj počas zimy a dopriať si tak čaj, ktorý upokojí podráždený žalúdok aj nervovú sústavu. Rozhodne chutí lepšie, ako zo sušenej bylinky. Zo záhona si môžete vyrýľovať celý trs, ale lepšie je, oddeliť len niekoľko stoniek a tie narezať na 10 až 20 cm časti so základmi korienkov aspoň na troch miestach. Mäta veľmi dobre zakoreňuje, preto ak odrezky vysadíte do črepníka (lepší je širší a plytší), dáte na okenný parapet a substrát udržíte primerane vlhký napríklad s pomocou domáceho miniskleníka, čoskoro sa dočkáte čerstvých listov, hoci vonku už bude panovať mráz. Rovnako si môžete dovnútra preniesť trs petržlenu vňaťového, pažítku alebo bazalku.

3. Postarajte sa o pôdu pod lieskou
Pestovanie liesok nie je náročné. Zvyčajne sa obmedzuje na pravidelné prerezávanie nepotrebných a prestarnutých konárov. Ak však chcete zberať zdravé lieskovce, mali by ste sa viac venovať aj priestoru pod krami. K najdôležitejším opatreniam patrí kyprenie pôdy a odstraňovanie buriny. Ide o pomerne účinnú prevenciu v boji proti nosáčikovi lieskovému aj drobným hlodavcom, ktoré si pod lieskami s obľubou budujú hniezda.

4. Rezom upravte maliny
Ak ste tak ešte neurobili, určite prerežte porast malín. Praktický návod ako na to sme pre vás zhrnuli v samostatnom článku. V prvom rade je dôležité vedieť, do ktorej skupiny odrôd podľa dozrievania patria vaše rastliny.
5. Začnite s prípravou hriadky pre cesnak
Ak plánujete sadiť jesenný cesnak, mali by ste zbystriť pozornosť. Áno, vieme, že ešte je príliš teplé počasie, a tak sa netreba unáhliť, no nad prípravou hriadok už vážne začnite uvažovať. Podľa dlhoročného pestovateľa cesnaku Ladislava Krošláka skúsení pestovatelia so sadením cesnaku čakajú, kým teplota pôdy klesne pod 9 °C. To sa zvyčajne stane koncom októbra, hoci tento rok môže byť situácia celkom iná. Každopádne treba počítať s tým, že hriadka pre cesnak by mala byť pripravená dva-tri týždne dopredu. „Pôda pri sadení cesnaku nesmie byť veľmi kyprá, inak môže vymŕzať,“ upozorňuje Krošlák. Vybranú hriadku pre cesnak zrýľujte a tesne pred sadením môžete do pripravenej pôdy zapracovať viaczložkové hnojivo, napríklad Cererit. Ak ste na danom mieste využili výhody zeleného hnojenia, rastliny treba do pôdy zapracovať najmenej mesiac pred plánovanou výsadbou.

6. Saďte na skorší jarný zber
Do polovice októbra je aktuálna výsadba sadzačky šalotky. Všetko o postupe, výhodách aj odrodách tejto lahodnej cibule nájdete v tomto článku.

7. Vysejte rastliny zeleného hnojenia
Pravidelné vysievanie zeleného hnojenia pôde na hriadkach prospieva. V tomto období ešte stihnete zasiať mrazuvzdornú viku ozimnú a viku huňatú. Nenáročné rastliny prekypria pôdu až do hĺbky 80 cm a obohatia ju o ľahko rozložiteľné organické zvyšky. Sú vynikajúcou predplodinou pre všetku kapustovitú zeleninu, pór, rajčiaky a mrkvu. Semená viky pred sejbou premiešajte s trochou piesku alebo kompostu a naširoko rozhoďte na vyčistenú pôdu. Hriadku jemne prejdite hrabľami v priečnom aj pozdĺžnom smere, zalejte a až do vyklíčenia semienok udržiavajte vlhkú.
