Pripomíname dôležité práce v októbrovej záhrade: Hlavne na číslo 5 by mali myslieť tí, čo plánujú sadiť jesenný cesnak

Tento rok sa zdá, že klasická sychravá jeseň len tak skoro nepríde. Záhradkárom to však pri práci až tak nevadí. Aspoň nám nemrznú prsty. V októbrovej záhrade je totiž stále kopec roboty.

05.10.2023 14:00
jeseň, záhrada, seniori Foto:
debata

1. Rozdeľte/zmlaďte rebarboru

Aby táto trváca zelenina, v kuchyni však používaná skôr na sladko zostala vitálna a tvorila hrubé listové stopky, mali by ste ju každých osem až desať rokov zmladiť. Robí sa to jednoducho tak, že ešte kým listy celkom nezhnednú, pomocou rýľa rebarboru vyberiete z pôdy a podzemky rozdelíte na viac častí. Dbajte na to, aby každá mala aspoň tri dobre vyvinuté púčiky. Ak máte takú možnosť, ideálne je, rebarboru presadiť na nové miesto. Ak to nie je možné, späť zasaďte len jednu oddelenú časť a ostatné darujte. Počítajte však s tým, že minimálne budúcu sezónu z nej úrodu nepozberáte.

  • Pôdu na novom (aj pôvodnom) mieste dôkladne zrýľujte, ideálne na hĺbku dvoch rýľov a prekyprite.
  • Do vrchnej vrstvy zapracujte tri až štyri litre dobre vyzretého a preosiateho kompostu alebo maštaľného hnoja.
  • Odnože nesaďte hlbšie, než rástli v materskom trse a nezabudnite na zálievku.
Rebarbora je mohutná rastlina, preto na jej... Foto: SHUTTERSTOCK
rebarbora Rebarbora je mohutná rastlina, preto na jej pestovanie počítajte s priestorom aspoň 100 x 150 cm.

2. Presaďte si mätu do kvetináča

Čerstvé lístky môžete mať k dispozícii aj počas zimy a dopriať si tak čaj, ktorý upokojí podráždený žalúdok aj nervovú sústavu. Rozhodne chutí lepšie, ako zo sušenej bylinky. Zo záhona si môžete vyrýľovať celý trs, ale lepšie je, oddeliť len niekoľko stoniek a tie narezať na 10 až 20 cm časti so základmi korienkov aspoň na troch miestach. Mäta veľmi dobre zakoreňuje, preto ak odrezky vysadíte do črepníka (lepší je širší a plytší), dáte na okenný parapet a substrát udržíte primerane vlhký napríklad s pomocou domáceho miniskleníka, čoskoro sa dočkáte čerstvých listov, hoci vonku už bude panovať mráz. Rovnako si môžete dovnútra preniesť trs petržlenu vňaťového, pažítku alebo bazalku.

bazalka Čítajte aj Bazalka a tajomstvo jej prezimovania: Takto budete mať obľúbenú bylinku poruke aj v tých najsilnejších mrazoch

3. Postarajte sa o pôdu pod lieskou

Pestovanie liesok nie je náročné. Zvyčajne sa obmedzuje na pravidelné prerezávanie nepotrebných a prestarnutých konárov. Ak však chcete zberať zdravé lieskovce, mali by ste sa viac venovať aj priestoru pod krami. K najdôležitejším opatreniam patrí kyprenie pôdy a odstraňovanie buriny. Ide o pomerne účinnú prevenciu v boji proti nosáčikovi lieskovému aj drobným hlodavcom, ktoré si pod lieskami s obľubou budujú hniezda.

lieskovce, nosánik lieskový Čítajte aj Proti dierkam v orieškoch netreba chémiu, stačí vedieť, kedy napnúť plachty: Prestaňte sa o lieskovce deliť s nosáčikmi

4. Rezom upravte maliny

Ak ste tak ešte neurobili, určite prerežte porast malín. Praktický návod ako na to sme pre vás zhrnuli v samostatnom článku. V prvom rade je dôležité vedieť, do ktorej skupiny odrôd podľa dozrievania patria vaše rastliny.

Ako rezať raz rodiace maliny
Video

5. Začnite s prípravou hriadky pre cesnak

Ak plánujete sadiť jesenný cesnak, mali by ste zbystriť pozornosť. Áno, vieme, že ešte je príliš teplé počasie, a tak sa netreba unáhliť, no nad prípravou hriadok už vážne začnite uvažovať. Podľa dlhoročného pestovateľa cesnaku Ladislava Krošláka skúsení pestovatelia so sadením cesnaku čakajú, kým teplota pôdy klesne pod 9 °C. To sa zvyčajne stane koncom októbra, hoci tento rok môže byť situácia celkom iná. Každopádne treba počítať s tým, že hriadka pre cesnak by mala byť pripravená dva-tri týždne dopredu. „Pôda pri sadení cesnaku nesmie byť veľmi kyprá, inak môže vymŕzať,“ upozorňuje Krošlák. Vybranú hriadku pre cesnak zrýľujte a tesne pred sadením môžete do pripravenej pôdy zapracovať viaczložkové hnojivo, napríklad Cererit. Ak ste na danom mieste využili výhody zeleného hnojenia, rastliny treba do pôdy zapracovať najmenej mesiac pred plánovanou výsadbou.

Cesnak neznáša priame hnojenie maštaľným hnojom... Foto: SHUTTERSTOCK
cesnak Cesnak neznáša priame hnojenie maštaľným hnojom a rovnako ho nesaďte na čerstvo povápnenú hriadku.

6. Saďte na skorší jarný zber

Do polovice októbra je aktuálna výsadba sadzačky šalotky. Všetko o postupe, výhodách aj odrodách tejto lahodnej cibule nájdete v tomto článku.

Foto: SHUTTERSTOCK
šalotka

7. Vysejte rastliny zeleného hnojenia

Pravidelné vysievanie zeleného hnojenia pôde na hriadkach prospieva. V tomto období ešte stihnete zasiať mrazuvzdornú viku ozimnú a viku huňatú. Nenáročné rastliny prekypria pôdu až do hĺbky 80 cm a obohatia ju o ľahko rozložiteľné organické zvyšky. Sú vynikajúcou predplodinou pre všetku kapustovitú zeleninu, pór, rajčiaky a mrkvu. Semená viky pred sejbou premiešajte s trochou piesku alebo kompostu a naširoko rozhoďte na vyčistenú pôdu. Hriadku jemne prejdite hrabľami v priečnom aj pozdĺžnom smere, zalejte a až do vyklíčenia semienok udržiavajte vlhkú.

zelené hnojenie Čítajte viac Takéto je tajomstvo úrodnej pôdy bez traktora aj vlečky hnoja. Po sezóne jej vráťte to, čo vám dala v podobe úrody

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #maliny #rebarbora #jeseň v záhrade
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december