Proti dierkam v orieškoch netreba chémiu, stačí vedieť, kedy napnúť plachty: Prestaňte sa o lieskovce deliť s nosáčikmi

Určite to poznáte - vezmete si misku orieškov. Jeden, dva, tri... Poviete si, že ešte posledný a zrazu je miska prázdna. Dalo by sa povedať, že orechy sú pozitívne návykové.

25.09.2023 14:00
lieskovce, nosánik lieskový Foto:
debata

Mať liesku v záhrade nie je celkom bežné. Mnohí sa boja jej veľkosti v dospelosti, iným príde jednoduchšie, kúpiť si už vylúskané lieskovce v obchode. Napriek tomu si myslíme, že liesky by sa mali stať rovnakou súčasťou slovenských záhrada, ako napríklad jablone. Skvelé na nich je, že aj vysadené v okrasných záhonoch prinášajú úžitok.

Vyberie si každý

V sortimente liesok nájdete cudzoopelivé odrody, ako napríklad ‘Extra’ alebo ‘Hallská obrovská’. Ak však chcete pestovať len jednu, zamerajte sa radšej na ponuku samoopelivých liesok. V polovici septembra dozrieva ‘Lombardská biela’ a začiatkom októbra ‘Lombardská červená’, s krásnymi tmavočervenými listami. Ak v záhrade skombinujete obe tieto odrody, dosiahnete stabilnejšie úrody.

Najčastejšie sa liesky v záhradách pestujú v... Foto: SHUTTERSTOCK
lieskovce Najčastejšie sa liesky v záhradách pestujú v tvare kra, ojedinele sa zapestovávajú stromčeky. Odrody sa vrúbľujú na liesku tureckú.

Pre zdravie, no s mierou

Lieskové orechy majú podobné zloženie ako orechy kráľovské (vlašské) a rovnako široké využitie v kuchyni. Sú významným zdrojom esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre syntézu hormónov (prostaglandínov) a ďalších biologicky cenných látok. Pravidelná konzumácia orechov prospieva zdravému fungovaniu srdca, uľahčuje prietok krvi v organizme, reguluje krvný tlak, rozširovanie ciev. Orechy pomáhajú normalizovať cholesterol, zlepšujú celkový lipidový profil.

Nadmerná konzumácia orechov vzhľadom na obsah tukov, môže zaťažiť žalúdok a kyselina fytová u niektorých ľudí znížiť absorpciu minerálnych látok. V prípade orechov sú časté aj alergické reakcie.

Ak kry liesky vysadíte v jednom rade na... Foto: SHUTTERSTOCK
lieskovce Ak kry liesky vysadíte v jednom rade na vzdialenosť 2 až 3 m, vytvoria protihlukovú a protiprachovú stenu - živý plot. Z pohľadu úrody však prehustená výsadba až taká zaujímavá nebude.
arónia čiernoplodá Čítajte viac Dôležité ovocie pri problémoch so štítnou žľazou, únave, tehotenstve, dojčení. Začnite deň s pohárikom šťavy a budete fit

Dajte stop nosáčikom lieskovým

Liesky sú v podstate celkom nenáročné dreviny. Pestovateľov však vie potrápiť škodca nosáčik lieskový (Curculio nucum). Na kry sa dostane z pôdy, kde zimuje v štádiu larvy. Tento fakt si treba zapamätať, pretože sa využíva v boji proti škodcovi a to rovno v dvoch termínoch:

  • Počas augusta začínajú larvy, ktoré sa doteraz vyvíjali v lieskovcoch opúšťať oriešky cez typický vyhryzený otvor a padajú na pôdu, kde sa potom zavŕtavajú pokojne až do hĺbky 25 cm. V okrúhlej hlinenej komôrke tu prezimujú a práve v tom im treba zabrániť. V predstihu preto pod kry natiahnite plachty alebo fóliu, čím vytvoríte pre larvy nepreniknuteľnú bariéru. Ako likvidačnú podporu môžete vypustiť sliepky. Z aktivity lapania lariev sa budú veľmi tešiť.
  • Rovnaký postup s plachtami pod krami zopakujte aj na jar, keď sa z lariev po zakuklení liahnu dospelé chrobáky a tie vyliezajú z pôdy, aby sa po krátkom žere listov párili a samičky kládli do orieškov vajíčka. Bariéra na pôde pod krami im zabráni, dostať sa na povrch.
Nosáčik lieskový spôsobuje červivosť lieskových... Foto: SHUTTERSTOCK
lieskovce, nosáčik lieskový Nosáčik lieskový spôsobuje červivosť lieskových orechov. Prezimujú larvy v pôde. Dospelé chrobáky sa začínajú rojiť v máji.

Ing. Stanislav Barok z ÚKSÚP – Odbor ochrany rastlín odporúča drobným pestovateľom ako účinný zásah aj mechanické ničenie dospelých chrobákov tak, že v čase ich výskytu (začiatkom mája) opäť natiahnete pod kry plachty alebo fólie a veľmi skoro ráno budete prudkými údermi do konárov nosáčiky striasať. Tento postup je náročnejší a treba ho v priebehu niekoľkých týždňov viackrát zopakovať (aspoň každé 3–4 dni), no ak pestujete jednu či dve liesky, určite stojí za to, venovať mu chvíľku svojho času.

Dobrou prevenciou proti nosáčikovi lieskovému je aj pravidelné kyprenie pôdy pod krami, no do dostatočnej hĺbky, keďže larvy sa vedia zavŕtať až 25 cm hlboko. Opäť budú vo výhode chovatelia sliepok, ktoré si pri tejto činnosti určite vezmite na pomoc.

Chemické prípravky proti nosáčikovi lieskovému ani nehľadajte, pretože aktuálne nie je pre záhradkárov nijaký registrovaný. Čo však skúsiť môžete, sú bioagensy v podobe parazitických hlístic z rodu Heterorhabditis. Ide o prirodzených nepriateľov nosáčikov a nosánikov všeobecne. Napadnuté larvy do dvoch dní hynú, no hlístice sa ďalej rozmnožujú a aktívne vyhľadávajú hostiteľov. Po jednej aplikácii prípravku (zálievka ku koreňom) s obsahom hlístic zaistíte ochranu kra na približne šesť týždňov.

orechy Čítajte viac 4 tipy, ako mať orechy v zásobe celé roky. Nezatuchnú, nesplesnivejú, no trojka rozdúchava vášne. Čo si o nej myslíte?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #orechy #vlašské orechy #lieskovce #orech kráľovský
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december