4 tipy, ako mať orechy v zásobe celé roky. Nezatuchnú, nesplesnivejú, no trojka rozdúchava vášne. Čo si o nej myslíte?

Dozrievajú orechy. Áno, posledné roky ide doslova o nedostatkový tovar, pretože vrtivka orechová je odolnejšia, než odborníci čakali. Preto, ak sa úroda podarí, alebo ak zoženiete orechy za dobrú cenu, určite nechcete, aby vám počas skladovania zatuchli či zhorkli.

23.09.2023 06:00
orechy Foto:
debata (1)

Čo teda s nimi? Ako orechy najlepšie uchovať do zásoby? Nechať ich v škrupine a natĺcť si toľko, koľko práve potrebujete do koláča? Nie vždy je na takúto pohodu pri lúskaní čas. Ktorý je teda overený a k orechom najšetrnejší spôsob uskladnenia?

1. Nelúpané v škrupinách

Nevylúpané orechy treba nechať dokonale vysušiť. Ak ich chcete skladovať v škrupinách, nesmú mať ani náznak zvyškovej vlhkosti, inak vám začnú plesnivieť. Ak máte povalu, rozložte ich na kartóny, alebo im počas suchej jesene doprajte aj priame slnko. Následne ich skladujte v papierových škatuliach alebo v sieťovaných vreciach na suchom a vzdušnom mieste.

2. V mrazničke

Orechy môžete aj zamraziť. V dobre uzatvorenej nádobe alebo vo vrecúšku (vákuové je úplne najlepšie) si zachovajú chuť aj pevnosť. Áno, je to dobrý spôsob, ale väčšina z nás je limitovaná veľkosťou mrazničky. Aké sú teda ďalšie možnosti?

bylinky Čítajte aj Patria bylinky do mrazničky? Praktické tipy, ako si ich sviežu chuť a arómu uchovať do zásoby bez straty kvality

Hlavne ich zo stromu neotĺkajte

V závislosti od odrody dozrievajú orechy kráľovské, známejšie ako vlašské od konca augusta až do konca septembra. To, že sú dostatočne zrelé, spoznáte podľa prasknutej a otvorenej zelenej šupky (oplodia), z ktorej orech sám vypadne. Pri dlhotrvajúcom suchu môže oplodie k orechom prischnúť. Orechy dozrievajú na strome postupne. Jednorazové otĺkanie preto nie je vhodné. Jedna obijete aj tie orechy, ktoré ešte nie sú v zberovej zrelosti (sú vodnaté a bez typickej chuti), no hlavne môžete poškodiť nielen konáre a kôru, ale aj základy kvetných púčikov budúcoročnej úrody.

Foto: SHUTTERSTOCK
orechy

3. Kontroverzná mikrovlnka

Pravdepodobne ste sa už stretli s tým, že očistené orechy sa dajú zavariť v mikrovlnnej rúre. Je to naozaj veľmi jednoduchý spôsob. Stačí nimi naplniť umyté a suché zaváraninové poháre a dať ich do mikrovlnky (ak máte napríklad jeden pohár, stačí 90 sekúnd, pri troch približne 4 minúty). Samozrejme, poháre musia byť otvorené. Až po vybratí ich uzavrite viečkom a otočené hore dnom nechajte vychladnúť. Zarosený pohár nie je chybou. Vlhkosť vsiakne späť do jadier orechov. Áno, spôsob je to trochu kontroverzný, lebo každý má iný názor na vplyv mikrovlnnej rúry na potraviny, ich kvalitu a obsahové látky. Preto je rozhodnutie, či si práve takéto „zaváranie“ orechov zvolíte, len na vás.

Tak, ako celé orechové jadrá, môžete si zavariť... Foto: SHUTTERSTOCK
orechy, zaváranie Tak, ako celé orechové jadrá, môžete si zavariť alebo zamraziť aj pomleté orechy.

Aby sa zaváranie orechov podarilo, treba si dať pozor na toto

  • Keď orechy pozberáte, treba ich ešte v škrupinách nechať naozaj dôkladne preschnúť. Pokojne niekoľko týždňov.
  • Rovnako po vylúpaní nechajte jadrá opäť presušiť. Pokojne na tácke alebo plechu na pečenie na radiátore.
  • Dajte si pozor pri čistení, lebo už dva-tri kazové orechy môžu po zavarení znehodnotiť celý pohár/vrecko.
Ak máte vakuovačku potravín, môžete orechy –... Foto: SHUTTERSTOCK
orechy Ak máte vakuovačku potravín, môžete orechy – naozaj dobre vysušené – aj vakuovať a uchovať takto vo vreckách a v tme.
cesnak Čítajte aj Najlepšie tipy na uskladnenie cesnaku. Pozor, tajomstvo dlhej trvanlivosti sa neskrýva v chladničke

4. Sterilizovanie v pare

Určite vyvolá menej vášní, ako mikrovlnka, no princíp je v podstate veľmi podobný. Poháre naplňte orechmi bez nálevu, len nasucho, ale hneď aj uzavrite. Dajte do hrnca a sterilizujte v pare na 80 °C asi 5 až 10 minút. Stačí, aby sa viečko chytilo. Potom poháre vyberte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Orechy vydržia zavarené a čerstvé bez plesní, bez zatuchnutia a skladových škodcov (v obľube ich majú najmä potravinové mole) pokojne aj niekoľko rokov.

Nie je orech ako orech. Ktoré sú zdravšie?
Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zber #zaváranie #orechy #skladovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december