Niekto cesnak po zbere spolu s vňaťou viaže do zväzkov (v závislosti od veľkosti cibúľ sa odporúča zväzovať najviac 15 až 20 rastlín), iný si dá záležať na zapletení cesnakových vrkočov. Ak však nemáte vzdušné miesto pod strechou, kam by ste úrodu rozvešali, alebo dostatok takéhoto priestoru, pokojne ju sušte v debničkách. Jediným pravidlom je, že ak bude cesnak uložený vo väčšej vrstve, denne ho treba opatrne prehŕňať, aby sa všetky cibule sušili rovnomerne.

Stonky skracujte dorovna
Ak cesnak sušíte v debničkách, alebo ho tato chcete po usušení skladovať, stonky s vňaťou treba zrezať na dĺžku približne 3 cm, avšak vždy kolmo. V prípade, že ich zrežete šikmo, zostanú veľmi ostré a počas skladovania budú poškodzovať cibule.
Super tip, ako neprísť o prsty
Keď už bude cesnak dôkladne presušený, môžete ho začať čistiť od prebytočných sukníc a zvyškov pôdy. Pri väčšom množstve úrody, kedy sa táto práca stáva doslova nočnou morou, je dobrou pomôckou kúsok molitanu. Pomocou neho správne vysušené cibule očistíte bez toho, aby ste si zodrali ruky. Rovnako nezabudnite skrátiť korienky.

Kam s úrodou na zimné časy?
Skladovanie cesnaku môže byť náročné hlavne preto, že jeho trvanlivosť závisí nielen od odrody, ale aj od priebehu danej vegetácie, od toho, ako ste s ním zaobchádzali počas zberu, ako a kde ste ho sušili a na koniec aj od konkrétnych skladovacích podmienok. Všetky tieto faktory môžu spôsobiť, že kým v minulej sezóne sa vám podarilo na danom mieste cesnak bez problémov prezimovať, tento rok môže byť situácia opačná.

Vo všeobecnosti, ale, platí, že miestnosť, kde cesnak uskladníte, musí byť vzdušná, pričom je dokonca vítaný prievan. Prílišné teplo a priame slnečné lúče sú na rozdiel od mierneho mrazu škodlivé. Aké je teda to ideálne miesto na zimné uskladnenie cesnaku? Trochu ako zo sci-fi filmu. Je totiž vzdušné s teplotou okolo nuly a s naozaj nízkou vlhkosťou vzduchu. Ak ste sa na chvíľu zamysleli, kde vo vašom dome či chate také miesto nájdete, určite vám z toho vyšlo len to, že chladnička to rozhodne nebude. Do nej nepatrí ani cesnak, ktorý si počas roka kúpite v supermarkete. Správne uskladnenie cesnaku je v bežných domácich podmienkach veľkou výzvou a ak sa vám podarí, udržať ho v perfektnej kondícii aspoň šesť mesiacov, môžete byť na seba hrdí.

Uskladnený cesnak ohrozujú roztoče
Aktuálne najväčšie problémy počas skladovania cesnaku spôsobuje voľným okom neviditeľný roztoč vlnovník cesnakový. Vyhovuje mu totiž sucho a bežná izbová teplota, pri ktorej sa veľmi rýchlo rozmnožuje a znehodnocuje strúčiky.

Mraziť, alebo radšej sušiť?
Časť cesnakovej úrody si môžete uchovať do zásoby aj tak, že očistenými strúčikmi naplníte menšie zaváraninové poháre a obsah zalejete kvalitným jedlým olejom, prípadne octom. Vyrobiť si môžete aj cesnakový prášok. Strúčiky stačí nakrájať na tenšie plátky a usušiť v rúre alebo v sušičke. Plátky kontrolujte a občas pretočte. S teplotou to nepreháňajte, aby ste cesnak nespálili. Sušte radšej pomalšie. Vychladnutý cesnak potom už len pomeľte na jemný prášok. Teoreticky je možné olúpané a nasekané strúčiky aj zamraziť, no takto upravený cesnak stráca pomerne dosť arómy. Preto, ak sa s takýmto tipom stretnete, môžete ho vyskúšať, no my vám tento spôsob uchovania cesnaku do zásoby vzhľadom na výrazné zníženie kvality neodporúčame.