Vedeli ste, že zeler je pôvodom močiarna rastlina? To je dôvod, prečo vždy potrebuje ešte o niečo viac vody, než si myslíte. Sucho doslova neznáša. Výnimočný je tiež v tom, že sa ako jediná koreňová zelenina pestuje v prvej trati. Znamená to, že by ste mu mali dopriať hriadku na jeseň riadne vyhnojenú a aj počas vegetácie dbať na pravidelný prísun živín.

Prečo sú zelerové buľvy malé a extrémne prekorenené?
- Priesady počas predpestovávania prechladli. Áno, je to možné. Mladé rastliny zeleru sú veľmi citlivé na zmenu teploty a prievan.
- Pôda je nedostatočne spracovaná. Táto príčina býva najčastejším Tou najčastejšou príčinou býva ťažká, ílovitá a nedostatočne spracovaná pôda. Naozaj ju riadne prekyprite a odstráňte všetky kamene aj hrudy.
- Pred vysádzaním ste priesadám neskrátili korienky a nadzemnú časť. Tento úkon totiž podporuje tvorbu buľvy a obmedzuje prílišný rast bočných korienkov.
- Nočné teploty počas rastu sú príliš nízke. Toto spôsobí, že zeler nebude tvoriť buľvu, ale len listy, prípadne začne vybiehať do kvetu.
- Buľva je veľmi prihrnutá pôdou. Počas rastu od nej treba opatrne odhŕňať pôdu, čím vytvoríte akoby misu, v ktorej sa zároveň dlhšie udrží zálievková voda – neroztečie sa do okolia.
- Rastliny majú málo vlahy. Zeler potrebuje naozaj veľa vody. Nestačí len ovlhčiť povrch hriadky. Bez doplnkovej závlahy tak v horúcom lete kvalitné buľvy nedopestujete.

Je odstraňovanie listov správny pestovateľský postup?
Áno, môžete odstraňovať najstaršie, často žltnúce listy a rovnako si zopár odtrhnúť ako koreninu do polievky. Podľa niektorých pestovateľov má aj odstraňovanie listov priamy vplyv na veľkosť buľvy, no všetko treba robiť s mierou a nikdy netrhať listy so stredu, teda zo srdiečka rastliny. Vždy len po okraji a odspodu.
