Izbovky ocenia leto na čerstvom vzduchu. Čo urobiť, aby prežili aj horúčavy?

Posedenie na balkóne či terase bude počas dovolenkových mesiacov o to príjemnejšie, o koľko viac času venujete črepníkovej flóre práve v júni. Mnohé rastliny si vyžadujú termínovaný zákrok alebo určité opatrenie v aktuálnom štádiu pestovateľskej sezóny.

07.06.2022 06:00
izbovky Foto:
debata

Popínavky ako extravagantná mučenka a podľa sorty biele, ružové alebo červené veľké lievikovité kvety ponúkajúca mandevilla (na ilustračnej fotografii) najvýraznejšie bujnejú v júni. Dbajte na to, aby sa v rámci hustej konfigurácie, ktorá v horúcich dňoch vytvára z vášho exteriérového súkromného zázemia oázu s príjemnou klímou, navzájom nezamotali. Zadovážte im bambusovú konštrukciu na zjednodušenie i správne nasmerovanie šplhania a odrežte neposlušné výhonky. Ideálna je lichobežníková opora, ktorá iniciuje rast vejárovito nahor.

Jún je obdobím na presádzanie citrusov

Keď citrusové dreviny svojou koreňovou sústavou už bez rezervy popretkávali doterajšiu nádobu, doprajte im väčšiu. Na rozdiel od väčšiny kvetináčovej flóry to treba urobiť akurát počas júna. Paušálne odporúčanie znie, že nový príbytok by mal byť väčší približne o 5 cm. Vyplňte ho špeciálnym substrátom vyskladaným v ústrety nárokom takýchto rastlín: obsahuje granulovaný keramzit a lávovú drvinu.

hviezdička prímorská Čítajte aj Z letničky môže byť aj trvalka. Kedy sa to dá a ako na to

Definitívny presun až po adaptácii

Robustným izbovkám napospol prospieva letný pobyt na čerstvom vzduchu. Figovník kaučukový, fikus malolistý či monstera skvelá však potrebujú aklimatizáciu – na zmenu teplotných a svetelných podmienok si musia zvykať postupne, hoci nadivoko sú doma v tropických a subtropických oblastiach. Dokonca aj juka alebo trpasličia palma pochádzajúce zo suchého a horúceho prostredia ocenia, keď na ne pri sezónnom sťahovaní von nepôjdete zhurta. Začnite teda v tieni napríklad pod markízou či vyššími drevinami a na južnú stranu, respektíve nezaclonené stanovište ich presuňte až po niekoľkých dňoch.

Rastlinný olej utesní póry nádob

Dostatočná vlhkosť v nádobách sa lepšie reguluje prostredníctvom mulčovacej vrstvy kôry či jemného štrku. Zaujímavou alternatívou v záujme udržania vlahy je vloženie črepníka do väčšieho, pričom medzeru vyplníte pieskom. Myslíte tiež na to, že z hlinených a terakotových kvetináčov sa časť vody odparuje aj cez mikroskopické póry stien. Primerane tejto vlastnosti zvýšte zálievku. Prípadne zvážte prechod na glazovanú hlinu či plast alebo aspoň na noc pred výsadbou natrite vnútro nádob rastlinným olejom a nechajte ho vsiaknuť.

trvalky Čítajte aj Dve skvelé finty na jún: pre krásne trvalky a lepší kompost

Agastache pre včelstvo i do kuchyne

Kvitnúcimi bylinkami si nielen skrášlite balkón alebo terasu, ale aj obslúžite včely. Veľkým lákadlom pre ne je najmä yzop lekársky. „Sviečkami“ bordových kvetov ich však priťahuje aj teplomilná trvalka agastache anízová, ktorú zároveň vzhľadom na špecifickú arómu listov indikovanú názvom využijete v rôznych exotických pokrmoch. Priateľské k hmyzu a okrem toho obohacujúce improvizovanú záhradku na balkóne alebo terase sú aj koriander, borák a černuška.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #balkón #izbovky #popínavky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december