Terasa bez škár sa opotrebuje rýchlejšie: Čo je ešte dobré vedieť pri jej budovaní?

Omyly, najmä v prípade svojpomocnej stavby terasy, hneď či časom znehodnotia výsledok a privodia sklamanie namiesto potešenia. Budovanie terasy patrí k projektom, ktoré si vzhľadom na rozsah i náročnosť prác žiadajú úprimné prehodnotenie vlastných zručností. Ak o nich čo len trochu pochybujete, privolajte si aspoň na niektoré úkony odborníkov.

18.06.2022 12:00
stavba terasy Foto:
debata

Terasa v prvom rade musí mať stabilný základ, aby nosné trámy nebodaj „neputovali“. Bez ohľadu na veľkosť a ďalšie konštrukčné parametre ju inštalujte na zhutnené podložie s približne dvojpercentným spádom do prírodného prostredia, respektíve od nehnuteľnosti. Nosné trámy môžete priskrutkovať do vyradených dlaždíc, ešte spoľahlivejším riešením však je sústava bodových základov zarovnaných s terénom.

Ako postaviť základy

Betónové „pilóty“ s horizontálnymi stranami 30 centimetrov zapustite približne na 80 centimetrov, čo v našom zemepisnom pásme zodpovedá hĺbke premrznutia zeme pri extrémne nízkych teplotách. Pôdu po celej ploche predtým odstráňte na 10 – 15 centimetrov. Vytvoríte si tým priestor na štvorcový „šalung“ zodpovedajúcej výšky a zároveň môžete dostať podklad do roviny. Po zaliatí jám betónom, jeho zaschnutí a odstránení debnenia dosypte okolie štrkom.

paulovnia Čítajte aj Dreviny čo rastú rýchlo, nestoja veľa a vytvoria aj pekný živý plot

Pozor na počet nosníkov

Dbajte na dostatočný počet nosníkov. Ak sú priďaleko od seba, podlaha terasy sa môže už pri bežnej záťaži zlomiť. Aj prípadné prehnutie však významne zhoršuje estetiku i funkčnosť: v priehlbinách zostáva voda, čo skracuje životnosť dosiek. Všeobecné odporúčanie znie, že nosníky by nemali byť od seba vzdialené nad 20-násobok hrúbky podlahových dosiek. Pri rozsiahlejšej pokrývanej ploche, samozrejme, vyvstáva nevyhnutnosť klásť dosky za sebou tak, že sa dotýkajú kratšími stranami. Použite jeden nosník pre koniec každého radu, čiže pod spojmi dva vedľa seba. Pri doskách s rozdielnou dĺžkou vytvárajte vzor ich striedaním podobne ako pri murovaní z tehál.

Črepníky a nábytok môžu aj uškodiť

Dosky typu WPC sú síce odolnejšie proti poveternostným vplyvom ako drevené, nespoliehajte sa však na ich bezhraničnú toleranciu. Drevo je mimoriadne háklivé na vlhkosť a má sklony k zahnívaniu, tento faktor však redukujte aj pri zriaďovaní terasy z moderných drevoplastov. Palubovku udržte bez priameho kontaktu s podložím, ba aj so samotnými nosníkmi: slúžia na to dištančné podložky. Často opomínanú hrozbu zavlhnutia a následnej degradácie dosiek z akéhokoľvek materiálu predstavujú črepníky: aby dažďová alebo nadbytočná závlahová voda lepšie odtekala, postavte nádoby na terakotové podstavce. Preferujte aj nábytok na nožičkách.

kompost Čítajte aj Kompost je všežravý, ale úplne všetko doň nepatrí. Čo je absolútne tabu?

Pedantnosť je niekedy na škodu

Nenechajte sa strhnúť sklonom k pedantnosti – v tomto prípade by bola kontraproduktívna. Ak medzi doskami neponecháte medzery, začnú sa vzdúvať na uvoľnenie vzájomného tlaku. Vlhkosť totiž aj pri drevoplaste spôsobuje určité zväčšovanie objemu. Veľkosť medzier závisí od použitého materiálu, v zásade však rátajte s 5 mm vôle. Pozor: týka sa to aj odstupu od stien či iných pevných konštrukcií, napríklad zábradlí. Štrbiny pritom môžete prekryť na to určenými elastickými páskami. Zabránia zanášaniu nečistotami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #stavba #nábytok #terasa #črepníky #základy #WPC dosky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december