Preč s trávnikom, sem s machom! Ako využiť nedostatky tienistej záhrady v jej prospech

Pokiaľ ste majiteľom záhrady, do ktorej ani pri najväčšom úsilí nedokážete dostať dostatok slnka a svetla, nie je to nevyhnutne negatívum. Niektoré tienisté záhrady majú prirodzený charakter, iné sú formálnejšie, no jedno majú všetky spoločné. Na prvý pohľad v nich nevidieť všetky zákutia, čo pôsobí tajomne a návštevník má možnosť postupne objavovať ďalšie a ďalšie prekvapenia. Inšpirujte sa našimi tipmi, ako vyťažiť čo najviac zo záhrady v tieni.

09.10.2022 06:00
tienistá záhrada Foto:
debata

Urobte z nej tropický raj

Hoci to znie neuskutočniteľne, aj z tej najtemnejšej záhrady môžete urobiť prívetivé miesto výsadbou tropických rastlín. Samozrejme takých, ktorých nároky zodpovedajú podmienkam u vás. Vhodné sú rastliny s veľmi veľkými, často aj krásne sfarbenými listami. Ak sa chcete vybrať touto cestou bez riskantných experimentov, stavte na klasiku, akou je nepochybne Fatsia Japonica a skombinujte ju s palmami Trachycarpus fortunei alebo Chamaerops humilis. V lete k nim pridajte ešte jemné tieňomilné rastliny a vodný prvok, napríklad fontánku, na dosiahnutie vlhkosti, príjemného zvuku a pohybu.

uskladnenie dreva Čítajte aj Kúrenie drevom mení vzhľad záhrady: Postačí vám prístrešok alebo potrebujete kôlňu? Rozhodujte sa podľa spotreby, vypočítate ju ľahko

Pomôžu aj stromy a mach

Rozrastené stromy, ktoré zatieňujú veľkú časť záhrady, nie sú len nutným zlom. V lete poskytujú príjemný chládok a miesto pod nimi nemusí nevyhnutne ostať pustou planinou. Výsadba nízkych tieňomilných rastlín bude pekným spestrením zdanlivo neriešiteľných zákutí aj v bezprostrednom okolí drevín. Pokiaľ to záhrada rozlohou umožňuje, okolo stromov môžeme vytvoriť chodníčky, ktoré povedú návštevníka na nové skryté miesta. Príjemným spestrením sú pri stromoch aj lavičky a vodné prvky. Neodmysliteľným obyvateľom tienistých záhrad je mach. Väčšinou proti nemu bojujeme, no môžeme ho aj premeniť na priateľa a základný prvok pri tvorbe štýlu záhrady. Machové záhrady sa dnes tešia čoraz väčšej popularite. V tomto prípade platí, že zbaviť sa treba trávnika a machovú pokrývku kombinovať s vhodnými rastlinami, ako sú napríklad hosty.

Korene a kamene pracujú pre vás

Korene stromov, ktoré vytŕčajú nad povrch pôdy, považujeme za estetický nedostatok, no je to len uhol pohľadu. Môžete ich využiť ako prirodzené záhony alebo chodníčky – to v prípade, že je koreňov niekoľko za sebou. Vhodnými rastlinami na ohraničenie týchto miest sú paprade a hosty. Ani kamene netreba vždy len likvidovať. Niekedy ich stačí preskupiť a vzniknú pekné prírodné múriky, sedadlá alebo skalky, prípadne ohraničenia záhonov s tieňomilnými rastlinami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #mach #paprade #tienistá záhrada #tieňomilné rastliny #hosta
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december