Kúrenie drevom mení vzhľad záhrady: Postačí vám prístrešok alebo potrebujete kôlňu? Rozhodujte sa podľa spotreby, vypočítate ju ľahko

Tvrdé drevo má väčšiu výhrevnosť a horí dlhšie než mäkké, preto je rozhodne vhodnejšie použiť ho ako palivo. Vykurovacia sezóna sa blíži, v niektorých oblastiach Slovenska už ľudia kúria. Pokiaľ sa ešte len rozhodujete, koľko dreva kúpiť pred zimou, určite sa zaoberáte aj otázkou, kde ho uložiť. Drevo musí nielen ostať suché, ale jeho zásoby by nám nemali pošpatiť okolie domu. Preto nie je jedno, kde a ako ho uskladníme.

01.10.2022 06:00
uskladnenie dreva Foto:
debata (2)

Vypočítajte si predpokladanú spotrebu

V rodinnom dome spálite v priemere desať až dvadsať kubíkov dreva za rok. Samozrejme, skutočná spotreba závisí od toho, či je zima tuhá alebo mierna, či máte zateplený dom, a tiež od toho, akú interiérovú teplotu považujete za komfortnú. Priemerná odhadovaná spotreba však stačí na to, aby ste získali predstavu o veľkosti potrebného skladovacieho priestoru na drevo. Praktickejšie než veľký drevník sú menšie priestory so vstupom z dvoch strán, aby ste na jednu stranu mohli ukladať čerstvé palivo a z druhej strany odoberať preschnuté drevo. Na kúrenie je najvhodnejšie drevo, ktoré schlo dva až štyri roky. Pokiaľ to dovolí architektúra vášho domu, môžete drevo uskladniť aj pod presah strechy.

palivové drevo Čítajte aj Ako vybrať, pripraviť a uskladniť drevo na kúrenie?

Správny drevník potrebuje vzduch

Najväčšia a pomerne častá chyba, ktorú ľudia pri uskladňovaní dreva robia, je, že sa ho snažia úplne ochrániť pred vonkajšími vplyvmi. To je však potrebné len do nevyhnutnej miery. Drevník by mal byť konštruovaný tak, aby v ňom prúdil vzduch, inak drevo nebude schnúť, ba ešte sa aj znehodnotí. Rozhodne teda drevo neprikrývame fóliou, radšej ho umiestnime do drevenej konštrukcie, ktorá je aspoň z jednej strany otvorená. Drevo neukladáme priamo na zem, ale na palety, prípadne inú jednoduchú podlahu, ktorá poslúži ako izolácia. Podlahu ešte pred uložením dreva ošetríme prípravkom proti hmyzu. Pod drevo ani naň nedávame igelit.

Uzatvoriť ho? Nie a ešte raz nie

Módne a zdanlivo praktické uzatvárateľné nádoby sú na dlhodobé skladovanie dreva nevhodné. K drevu sa v takejto nádobe nedostane vzduch ani slnko a pomerne rýchlo začne plesnivieť a zahnívať. Hoci ho do nádoby uložíme suché a kvalitné, za pár týždňov je znehodnotené. Praktickejšie sú drevené alebo pletivové drevníky so strieškou, ktoré držia drevo na mieste, chránia ho pred nepriaznivými vplyvmi, no zároveň umožňujú prístup vzduchu a slnka. Ideálne je, keď na uskladnené drevo svieti slnko niekoľko hodín denne.

krbové kachle Čítajte aj Ako kúriť lacno a zdravo: Krb, krbová vložka alebo krbové kachle? A je lepšie drevo, brikety, pelety alebo uhlie?

Nie je jedno, ako sú polená uložené

Či čerstvé alebo vyschnuté, drevo nikdy neprikrývame fóliou, pretože pod ňou sa drží vlhkosť, ktorá palivo znehodnocuje. Drevo by malo ležať aspoň 20 centimetrov od zeme a mal by okolo neho prúdiť vzduch. Polená ukladáme podľa možnosti kôrou nadol, pretože kôra bráni vzlínaniu vlhkosti odspodu. Smerom hore sa zasa vlhkosť z dreva odparuje. Každopádne pri uskladňovaní dreva myslíme na to, že zásoby paliva sú v záhrade pomerne výrazný vizuálny prvok, preto nie je jedno, ako a kde sú uložené.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #drevo #kúrenie #palivo #uskladnenie dreva
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december