Patria do záhrady protitankové zábrany? Patria! Využitie prírodného kameňa sa totiž nekončí dlažbou

O prírodnom kameni na pozemku zväčša uvažujeme v súvislosti s podlahovou krytinou chodníčkov alebo terasy. Balvany strednej veľkosti vnášajú do priestoru oveľa výraznejšie 3D parametre, dokážu ho spestriť a dotvoriť. Naozaj málokomu zaniesol ľadovec do záhrady pravý bludný kameň. Keď tam však vhodne umiestnite cudzorodý monolit, pôsobí atraktívne.

23.04.2023 06:00
kameň v záhrade Foto:
debata

Najväčší najdúch má štyritisíc kubíkov

Bludné balvany, ktoré označujeme aj za nálezové kamene, geologické dinosaury či menej poeticky eratiká, majú úplne iné zloženie ako pôvodné miestne. Ide o pozostatok štvrtohorného topenia ľadovcov, ktoré ich zavliekli z miesta svojho vzniku vzdialeného často aj viac ako tisíc kilometrov a ako historickú stopu ponechali na ploche niekdajšieho zaľadnenia. Pleistocén alias dilúvium sa začal pred vyše 2,5 miliónmi rokov a podľa stratigrafického členenia sa skončil pred 11 800 rokmi. Najväčší najdúch spočíva pri nemeckom Ellhofene v alpskom predhorí, má objem 4 000 m³. Bátovský balvan neďaleko obce Hrochoť je 14 metrov vysoký a 8 metrov široký. Najhojnejšie sú zastúpené žulové bludné balvany, ktoré doputovali z terajšieho južného Švédska. Objaviť sa dajú i menšie čadičové kusy, tie absolvovali kratšiu cestu.

Pôvodný stav alebo dodatočná úprava

Monolity s hmotnosťou v desiatkach kilogramov prechádzajú pred povýšením na dizajnový solitér povrchovou úpravou, a to v záujme dosiahnutia pútavého tvaru a predĺženia trvácnosti. Je záležitosťou vkusu, preferencií a plánovaného uplatnenia, či ich pri zadávaní okresania v špecializovanej dielni ponecháte viac-menej v pôvodnom stave. Na rozdiel od drahokamov sa určite znesú aj v ňom, a to najmä v záhrade s nespútanejším štýlom. Pochopiteľne, pretvoriť sa dajú aj do podoby, ktorá na prvý pohľad prezradí dodatočný zásah. Bežné sú fontánky, dávkovače vody, napájadlá pre vtáctvo, menej časté prísne vyformované gule, stĺpy, obelisky, respektíve figúry zvierat alebo kvetín.

záhradné zóny Čítajte aj Už je to trochu klišé, ale stále má opodstatnenie. Záhrady aj predzáhradky najlepšie rozčleníte známymi spôsobmi

Veľký výber tvaru, textúry, pôvodu

Fantázii a požiadavkám záhradných architektov sa nekladú medze v zmysle farebnosti, textúry, lokality pôvodu či unikátnosti jednotlivých kameňov. Cena sa odvíja aj od masy a, pochopiteľne, náročnosti prepravy. Balvan atakujúci tonu si žiada profesionálny presun aj uloženie, ktoré napospol býva definitívou, zatiaľ čo s kameňom do sto kilogramov si pri dobrej kondícii poradíte už dvaja, ak časom zmeníte zámery. V minulosti sa bludné balvany používali ako stavebná matéria, ale aj delové gule, mlynské kamene, míľniky, pomníky či protitankové zábrany.

Na priedomí, v jazierku aj na záhone

Kamenné bloky v okolí domu obzvlášť vyniknú, keď na ne cielene upriamite pozornosť na dekoratívnom štrku v oddychových alebo vstupných zónach – najmä tých vyvýšených a doladených okrasnými trávami. V tomto prípade určite platí, že všetkého veľa škodí. Akvizícia podobne zapôsobí, ak ju šikovne situujete do plytšieho jazierka, kde zároveň môže poslúžiť živočíchom – nielen vodným. Vyžaduje si však častejšiu údržbu zameranú najmä na odstránenie zárodkov rias či machu a očistenie od výlučkov relaxujúcich zvierat. Stačí približne raz za pol roka použiť kefu a prípravok na ošetrovanie prírodného kameňa. Nenápadne a prirodzene takýto kúsok zapadne do vegetácie v kvetinovom či bylinkovom sektore pozemku. Môže sa však doslova až stratiť a vyznieť tuctovo, čo je kontraproduktívne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dizajn #kamene #balvany #záhradná architektúra
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december