Už je to trochu klišé, ale stále má opodstatnenie. Záhrady aj predzáhradky najlepšie rozčleníte známymi spôsobmi

Predovšetkým vo väčšej záhrade majú vizuálny aj funkčný zmysel predely medzi zónami. Aj pri strednej či dokonca menšej výmere však dokážu atraktívne a účelne rozčleniť priestor, orámcovať útulné zákutia a poskytnúť súkromie.

18.04.2023 06:00
záhradné zóny Foto:
debata

Veľkou výhodou tejto zložky záhradnej architektúry je tvarová a materiálová flexibilita: paravány môžete zriadiť do výšky na sedenie i zaclonenie výhľadu, a to z vegetácie, iných prírodných substancií, kovových konštrukcií. Výborné je, že pri každom riešení vzniká určitá sprievodná praktická hodnota.

Živé ploty rozčlenia pozemok

Už je to trochu až klišé, ale nezrodilo sa bez opodstatnenia. Vari najčastejšou voľbou nielen do predzáhradiek alebo k plotom a múrom, prípadne namiesto nich, sú vždyzelené dreviny, ktoré si zachovávajú hustotu a farebnosť aj v zime. Hodia sa aj na vnútorné rozparcelovanie pozemku, ktoré rozčleňuje plochy s rozdielnym určením. Prvé na rane síce zväčša sú tuje, cyprušteky či borievky, ale práve v daných sektoroch na spestrenie zvážte listnáče: skvele tvarovateľný buxus alias boleráz, vavrínovec alebo niektorý z neopadavých variantov dráča (krušpánolistý, úzkolistý, Darwinov). Navyše, vzhľadom na menšie nároky na vzrast a tým aj masu môžete namiesto výsadby do zeme siahnuť po verziách v nádobách. Dodáte si tým možnosť meniť rozloženie a rozšírite si záber o vegetáciu vyžadujúcu na zimu presun do menej drsných podmienok.

závesné siete Čítajte aj Geniálny spôsob sušenia, na ktorý však zabúdame: Nestojí veľa, má nulovú spotrebu a ešte aj šetrí miesto

Kvetináče k ratanovému nábytku

Nevýhodou sezónnej dekoratívnej flóry využitej na rozdelenie priestoru je jej pochmúrny zimný vzhľad. Nadzemná časť sa totiž na toto obdobie zaťahuje, respektíve ju treba orezať, okrasné trávy zviazať do drdolov. Pochopiteľne, mnohým záhradkárom postačuje, že farebný ohňostroj kvetov lemuje trávnik, úžitkové hriadky či špecifické sektory len od jari do jesene. Pri výbere a koncipovaní treba dať pozor, aby jednotlivé typy kvitli postupne a ťahali kontinuitu až do septembra – októbra. Táto poznámka sa týka aj masívnych pestovateľských nádob, ktoré obzvlášť vyniknú na okrajoch terás alebo voľnejších posedení. Trendom sú kvetináče s ratanovým obalom, ktoré dokonale ladia s takýmto exteriérovým nábytkom.

Stredomorie aj ostrovná krajina

Po rebríčku popularity porovnateľne stúpajú gabiony, čiže drôtoštrkové predely. Kovovou výstužou vyplnenou kameňmi nemusíte zaobstarať iba obvodový plot. Uplatnenie nájde aj uprostred pozemku. Múriky s výškou iba 50 – 70 cm pôsobia pôvabne a nerušivo, priam zvádzajú k oddychu v sede počas vysiľujúcej pestovateľskej činnosti. Pri plánovaní však myslite na to, že takýto val bez ohľadu na jeho výšku postavíte „raz a navždy“. Môže to byť jeho prednosť (najmä v členitom teréne), ale nemusí. Týka sa to aj hradieb bez kovových klietok, čiže múrikov z vhodného kamenia pospájaného maltou: niekomu evokujú Stredomorie, inému zase zvlnenú írsku alebo škótsku krajinu.

ovocné šťavy Čítajte aj Sú hneď poruke, spoľahlivo bio a opantávajú zmysly: Prečo a ako si pripraviť ovocné šťavy z vlastnej úrody

Drevo s bonusovými benefitmi

Variabilita v rámci spomenutej variability sa týka drevených zásten. Síce sú dosť nekompromisnou bariérou, ktorú treba využívať naozaj citlivo, ale k dispozícii máte kvantum možností podľa rozmerov, vzoru a dizajnu zodpovedajúcemu štýlu prostredia, počtu panelov či druhu dreva a z neho plynúceho farebného tónu. Bonusovými benefitmi môžu byť integrované kvetináče v spodnej časti, primontované vyvýšené záhony alebo zakomponované úchyty na črepníky. Ak namiesto dosiek tvorí paraván mriežka, zvýšenú šancu má popínavá vegetácia na zazelenanie aranžmánu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #živé ploty #predzáhradka #záhradná architektúra
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december