Vŕzga, škrípe, nedrží stopu, ale škoda ho vyhodiť. Nájdite fúriku iné poslanie, v záhrade sa jedno priam podsúva

V súvislosti so spotrebným tovarom vždy zvážte, či treba plytvať prostriedkami a energiou na jeho likvidáciu po doslúžení. Vo väčšine prípadov totiž ľahko a beznákladovo môžete získať ozdobné prvky a ešte si aj rozvíjať tvorivosť a zručnosť.

12.06.2023 14:00
fúrik Foto:
debata

Nové úlohy, často aj väčší prínos

Vŕzga a škrípe, nedrží priamu stopu, zospodu stráca sypký náklad. Najvyšší čas odstaviť starý fúrik. Doslova a obďaleč. Bolo by škoda vyhadzovať ho: stačí mu nájsť iné poslanie. V záhrade sa jedno podsúva priam automaticky. Už samotná záhradkárska činnosť mnohými aspektami vyhovuje filozofii trvalej udržateľnosti: vlastná úroda bez uhlíkovej stopy pri pestovaní, zbere, balení, transporte a skladovaní veľkoprodukcie, garantovane organický model, príspevok k budovaniu biodiverzity… Súčasťou moderného prúdu, z ktorého sa – úplne logicky a oprávnene – stáva mainstream, je upcyklácia. Pri tomto transformačnom procese sa na rozdiel od recyklácie vedúcej k nižšej hodnote spracovaných vecí zachováva či dokonca zvyšuje prínos produktov. Vyradenému fúriku v rámci toho môžete dať úplne novú funkciu prostredníctvom pretvorenia na veľkorozmerný kvetináč.

náhrada trávnika Čítajte aj Chcete sa zbaviť práce a starostí s trávnikom? No tak ho nemajte. Poradíme, čím nahradiť zelený koberec, aby ste netrpeli ani vy, ani záhrada

Polotieň v závetrí

Záhradnému vehiklu na kolieskach, ktorý vinou opotrebovania už nezvláda svoje pôvodné úlohy, bedlivo nájdite miesto užitočného posledného odpočinku. Po naplnení zeminou by sa presúval dosť ťažko. Okrem estetickej stránky zohľadnite prevádzkovú. Nesmie prekážať, byť naplno vystavený vetru a trčať na priamom slnku. Polotieň ako neutrálna pozícia vám poskytne veľké spektrum rastlín, z ktorých môžete vyskladať aranžmán. Navyše, zredukujete tým potrebu zavlažovania. Kovový vozíček zbavte hrdze a podľa usúdenia natrite farbou. Najmenej práce je s plastovým, zároveň však najhoršie vyzerá. Drevený treba vystlať izolujúcou jazierkovou fóliou, inak by pri dlhodobom kontakte so zeminou zahníval. Na úvod prípravy ho vyčistite s použitím kefy a mydlovej vody. Po vyschnutí zdrsnite povrch brúsnym papierom, aby krycia farba alebo transparentné moridlo na vyzdvihnutie prirodzenej štruktúry dreva lepšie držali.

umývanie skleníka Čítajte aj Pracujte múdro, nie tvrdo: Ako sa vyhnúť drine pri čistení skleníka? Geniálny trik ochráni sklá pred šmuhami aj usádzaním nečistôt

Naaranžujte harmonický celok

Bez ohľadu na materiál porobte na dne fúrika drenážne otvory. Napĺňanie začnite vrstvou štrku alebo podobnej hmoty zabraňujúcej premokreniu. Potom tesne pod okraj dosypte bežnou zeminou určenou pre výsadbu do kvetináčov. Podložie má byť priepustné a bohaté na živiny. Ak ste nesiahli po predhnojenom komerčnom substráte postupne uvoľňujúcom prospešné látky, zapracujte kompost. Flóru nearanžujte bez rozmyslu. Mozaiku si podľa vzrastu, farby a vegetačného cyklu nanečisto vyskladajte na ploche bokom alebo ešte v prepravných kontajneroch priamo vo fúriku. Až potom zriaďte definitívnu kompozíciu tvoriacu harmonický a navzájom znášanlivý celok. Tipmi z mnohých sú farebne rôznorodá prvosienka kalíškatá, podobne variabilná veternica vencová či nabelaso kvitnúca kapská astra. Eventuálne pridajte bylinky: pokope môžu byť povedzme bazalka, kôpor a pažítka. Tymian si dobre rozumie s levanduľou, ktorá aj overene rozvoniava, pekne vyzerá a láka včely.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #kvetináč #fúrik #drenážne otvory
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december