Chcete sa zbaviť práce a starostí s trávnikom? No tak ho nemajte. Poradíme, čím nahradiť zelený koberec, aby ste netrpeli ani vy, ani záhrada

Možno sa trávniku nedarí na svahovitom teréne, možno naň príliš pečie slnko alebo je naopak v tieni. V každom prípade sú miesta a situácie, keď sa sna o trávniku musíme vzdať. To však neznamená, že nemôžeme mať pekný zelený porast. Sú rastliny, ktoré dokážu trávnik plnohodnotne nahradiť, dokonca sa vám možno budú páčiť ešte viac.

11.06.2023 15:00
náhrada trávnika Foto:
debata

Kde to ani neskúšajte

Najhoršie podmienky na pestovanie trávnika bývajú pod hustými porastami drevín, kde je trvalý tieň a zvyčajne aj dosť sucho. Na takýchto a podobne nevhodných miestach treba hľadať za trávnik primeranú náhradu. Taká trávna zmes, ktorá by prežila nevľúdne podmienky, totiž neexistuje. Na ozelenenie zatienených miest môžeme použiť napríklad kobercovite sa rozrastajúce trvalky alebo nízke vždyzelené či opadavé dreviny. Vhodná je napríklad zimozeleň, ktorá vytvára hustý porast a pekne kvitne.

Čo sa ešte uplatní

Namiesto trávnika sa do tieňa odporúča aj kotula, pečeňovník, kopytník, pľúcnik a marinka. Môžeme použiť aj odolný brečtan, ktorý sa pekne plazí a rastie aj v tom najhlbšom tieni. Darí sa mu na rovine aj na svahu, a tiež medzi stromami. Pekne obrastá aj múry a ploty. Na veľmi oslnených miestach zasa môžeme namiesto trávnika použiť suchomilné skalničky, ako sú napríklad rozchodníky, iberky, rožce, zbehovce (tie sa pekne rozrastajú) aj niektoré okrasné trávy.

kapucínka Čítajte aj Rastlina čo šetrí čas aj peniaze: Rýchlo rastie, netreba ju hnojiť, jedlé sú jej kvety i hľuzy a ešte aj chráni zeleninu pred škodcami

Prirodzené porasty

Ako náhrada trávnika sa často využívajú aj vresoviskové rastliny, najmä vresovce a vresy. Ich kultivary pekne kvitnú v rôznych farbách a pôsobia pôvabne a prirodzene. V záhradných zákutiach sa namiesto trávneho porastu pekne uplatnia i papraďorasty. Z drevín sa na tento účel osvedčili napríklad kultivary skalníka s nízkym plazivým vzrastom, ktoré môžu byť vždyzelené aj opadavé a a na jeseň sa krásne sfarbujú. Vhodné sú aj nízke rododendrony, olistené bršleny, plazivé borievky a kosodrevina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #brečtan #trvalky #vresoviskové #kosodrevina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december