Malé tajomstvá pre veľkú úrodu papriky

V júli začíname zo záhonov aj skleníkov zbierať papriku. Je chutná a jej plody obsahujú najviac vitamínu C spomedzi všetkých druhov zeleniny. K bohatej úrode dopomôže niekoľko overených trikov.

17.07.2021 06:00
red and yellow pointed paprika in a basket.... Foto:
debata (1)

Paprika je teplomilná rastlina, ktorá si potrpí na to, aby mala veľa slnka. Aj preto sa jej najlepšie darí v skleníkoch či fóliovníkoch, kde vďaka vysokej teplote dobre rastie a bohato zarodí. Vypestovať sa dá však aj v záhonoch, najmä ak ju vysadíte k teplému južnému múru a postaráte sa, aby ju koncom mája nezničili posledné jarné mrazy.

shutterstock 1472905091 Čítajte aj Cibuľa dokáže aj liečiť

Pestovanie na dva spôsoby

Pestovanie sa začína už v marci, keď semená zeleninových paprík vysievame do misiek. Môžete využiť aj menšie plastové parenisko, kde nasypete substrát a jednotlivé semienka naukladáte vedľa seba vo vzdialenosti minimálne pol centimetra. Len čo sa objavia prvé listy, semenáčiky po jednom rozsaďte, ideálne do špeciálnych zakoreňovacích nádobiek a udržiavajte vnútri pri stálej teplote. Sadenice paprík sa môžu premiestniť do skleníka či fóliovníka už tri mesiace po výseve, no ideálny čas je v polovici mája, kedy už nehrozí riziko prízemných mrazov.

Chce to pripravenú pôdu

Záhon, kde chcete papriku nasadiť, potrebuje pôdu, ktorá je bohatá na živiny, takže ju doplňte kompostom alebo hnojivom. Pozor však na priveľké množstvo dusíka, ten spôsobí, že rastliny vyrastú príliš rýchlo a stanú sa náchylnejšie na škodcov či choroby. Medzi vysadenými rastlinami nechávajte priestor aspoň 40 centimetrov a ak ste si vybrali odrody, ktoré rodia veľké a silné plody, umiestnite vedľa nich drevené koly, ktoré budú slúžiť ako opora.

brokolica, zelenina, zdravá výživa Čítajte aj Ovocím a zeleninou proti stresu. Niektoré máte aj v záhrade

Dve v jednej jamke

Niektorí záhradkári odporúčajú sadiť papriku po dvoch kusoch do jednej jamky, vtedy sa rastliny navzájom podopierajú a uľahčí sa aj opeľovanie. Pri výbere vhodného miesta myslite aj na to, že paprike sa nebude dariť tam, kde v prechádzajúcej sezóne rástla tekvica, rajčiaky či paradajky. Všetky tieto rastliny sú totiž náchylné na rovnaké choroby a ak ňou boli vlani nakazené, podobné riziko sa môže preniesť aj na novovysadené papriky. Ak rastlina postupne vyrastie asi do výšky 30 centimetrov, zaštipnite jej vegetačný vrchol, podporí sa tým košatejší vzrast.

Extra tip pre kvalitnú úrodu

Papriku zalievajte vodou, ktorá by nemala chyť výrazne chladnejšia než je aktuálna teplota pôdy, rozdiel by nemal presiahnuť päť stupňov Celzia. Aj preto je vhodná zálievka odstátou či dažďovou vodou a v období veľkých horúčav si rastlina vyžaduje každodenné polievanie. Množstvo vody, ktoré prijme, dokonca ovplyvňuje chuť plodov a ak ju chcete výraznejšiu, polievanie asi dva týždne pred zberom obmedzte. Pri zbere paprík používajte nožnice, pretože odtrhávanie plodov rastline škodí a otvára cestu chorobám.

Sfarbí sa od žltej až po čiernu

Papriky podľa odrody môžu červenieť, žltnúť, dokonca sa sfarbia aj do purpurova a ešte tmavšie. Gypsy a Redskin sú spoľahlivé červené odrody. Luteu je po dozretí žltá, Mavras získava čiernu farbu. Na farebnú výsadbu je ideálna zmes, napríklad New Carnival Mixture. Feferónky a čili papričky sú chúlostivé na teploty a najlepšie sa im darí vo vyhrievanom skleníku, odroda Hero je menej náročná, pretože je odolná voči chorobám, menej štipľavú odrodu Apache dokážete vypestovať aj na slnečnom balkóne.

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #záhrada #paprika #choroby #polievanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december