Cibuľa dokáže aj liečiť

Kuchynská cibuľa je nenáročná na pestovanie, v obchode ju kúpime za pár centov. Pod šupou tejto obyčajnej plodiny sa však ukrýva toľko prospešných látok, že by sme s jej konzumáciou nemali váhať ani chvíľu.

14.07.2021 06:00
shutterstock 1472905091 Foto:
debata (3)

Darí sa jej v suchších pieskových pôdach, ktoré sú bohaté na humus, ale v časoch väčšieho sucha ju treba pravidelne zalievať. Neznáša dusík a chlór, takže ak v záhrade používate umelé hnojivá, pri cibuli vyberajte také, ktoré sú bohaté na fosfor a draslík.

Najlepšia je surová

Ako liečivo pomáha cibuľa najviac vtedy, keď sa konzumuje surová alebo len minimálne tepelne upravená. Je bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínov B1, B2, provitamínu A, obsahuje aj zinok, draslík, železo, selén či vápnik.

Hedgehog, a very pretty wild, native, European hedgehog surrounded by pink flowers and green foliage.  A delightful summer scene.  The hedgehog is looking forward.  Landscape. Horizontal. Čítajte aj Čo keď sa vám v záhrade zabýval ježko

Liečivé sú všetky druhy

Ak vám to veľkosť záhrady dovolí, okrem klasickej cibule môžete pestovať aj iné odrody, trebárs pažítku, zimnú sečku, ktorá má vo vňati dvojnásobok vitamínov, prípadne cibuľu poschodovú, ktorá vznikla krížením cibule zimnej a kuchynskej. Všetky druhy sú výborným pomocníkom pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi a stačí na to zjesť polovicu cibule denne.

Vytlačte z nej maximum

Liečivé účinky má aj čerstvá šťava, ktorú vytlačíte z päťdesiatich gramov cibule. Liečivý sirup si zasa pripravíte tak, že cibuľu najemno nakrájate, necháte pár minút variť v šálke vody, pre lepšiu chuť pridáte dve lyžice medu a po pol hodine nápoj zlejete. Takýto domáci sirup účinkuje aj na kašeľ či boľavé hrdlo, stačí päť až desať čajových lyžičiek denne.

ZAH-ruze1-3x Čítajte aj Poradňa: Ako sa zbaviť vošiek na ružiach

Chráni aj pred vážnymi problémami

Vďaka vysokému obsahu flavonoidov táto plodina pomáha znižovať aj riziko Parkinsonovej choroby, kardiovaskulárnych ochorení a mozgovej príhody. A to je dosť dôvodov na to, aby si našla miesto aj vo vašich záhonoch.

Video
Pozrite si recept od raperky Aless na vegetariánske karí, ktoré si obľúbite nielen pre rýchlosť a jednoduchosť prípravy, ale hlavne pre jeho chuť.
3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #kuchyňa #cibuľa #pestovanie #liečivá rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december