Príliš skoro na vianočnú ružu? Omyl, potrebuje nás už teraz

V prípade vianočných ruží, nazývaných aj vianočné hviezdy, je načasovanie kvitnutia veľmi dôležité, keďže ich chceme mať najkrajšie práve počas niekoľkých dní vianočných sviatkov. Na to je potrebné začať už v tomto období obmedzovať rastlinám svetlo. Inak by nám tento symbol Vianoc zakvitol až na jar.

31.08.2021 06:00
vianočná ruža Foto:
debata

Na začiatok je potrebné povedať, že síce hovoríme o kvitnutí vianočnej ruže, ale v skutočnosti nejde ani o ružu, ani o kvitnutie. Botanický názov rastliny je prýštec najkrajší a jej kvietky sú tie nenápadné drobné žltozelené bobuľky uprostred listových ružíc. Sú to práve listy, ktoré sa vyfarbujú či už typickou červenou alebo ružovou, žltou či bielou farbou. Aby sme dosiahli zafarbenie, musíme rastlinu oklamať vytvorením jej prírodných podmienok.

Na Vianoce hviezdi, ale žije po celý rok

Mnoho ľudí sa domnieva, že vianočná ruža je iba sezónnou dekoratívnou rastlinou a po Vianociach neostáva nič iné, iba ju zlikvidovať. Nie je to tak, vianočnú ružu môžeme pestovať celoročne. Keď po Vianociach odkvitne, prestaneme ju polievať a necháme opadnúť listy. Ešte asi mesiac necháme rastlinu takto oddychovať, potom ju zrežeme a opatrne začneme znovu s polievaním. Keď ožije a vypučí, presadíme ju do väčšej nádoby s rašelinou. Letniť ju môžeme vonku, s príchodom chladnejších dní prenesieme vianočnú ružu dovnútra a začneme s jesennou „terapiou tmou“.

orchidea Čítajte aj Koľko a akou vodou polievať orchidey

Vrtochy mexickej krásky

Vianočná ruža pochádza z Mexika a je takzvanou rastlinou krátkych dní. Znamená to, že je potrebné obmedziť jej prístup svetla, či už prirodzeného alebo umelého, aby sa jej listy zafarbili. Keby sme prístup svetla k rastline neobmedzili, listy by sa sfarbili oveľa neskôr a namiesto vianočnej ruže by sme mali nakoniec možno až veľkonočnú. Rastliny sú citlivé na dĺžku dňa a treba im zabezpečiť aspoň štrnásť hodín nepretržitej tmy.

Vianočná ruža potrebuje odteraz aspoň osem týždňov stráviť prevažne v tme, aby sa jej listy zafarbili práve na Vianoce.

Umelé svetlo ani náhodou

Keď v miestnosti, kde je vianočná ruža, večer rozsvietime, k rastline sa dostane umelé svetlo, ktoré oddiali sfarbovanie listov. Pokiaľ teda v miestnosti musíme večer svietiť, prikryjeme rastlinu čiernym igelitom, aby k nej nepreniklo žiadne svetlo. Cez deň môžeme rastlinu odokryť, stále však dodržiavame pravidlo aspoň štrnástich hodín denne v tme. Takto postupujeme celý september aj október. Potom môžeme s obmedzovaním svetla prestať a starať sa o vianočnú ružu bežným spôsobom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Vianoce #listy #Vianočná ruža #kvitnutie #sfarbovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december