Liečivý zázvor sa dá ľahko pestovať aj doma v kvetináči

Pôvodne orientálne korenie, o ktorom sa píše už v päťtisíc rokov starých orientálnych spisoch, bolo vždy veľmi vzácne, a dokonca sa s ním obchodovalo. Zázvor lekársky sa však dá využiť aj inak ako v kuchyni, má totiž vzácne liečivé účinky. A čo je skvelé - dá sa ľahko vypestovať.

05.09.2021 06:00
zázvor Foto:
debata

Vedeli ste, že zázvor sa dá bez problémov vypestovať ako izbová rastlina? Stačí zasadiť odrezok s rastovým vrcholom plochou stranou do širokého plytkého kvetináča. Potrebuje však teplo aj dostatok vody, preto treba substrát, v ktorom zázvor rastie, pravidelne zalievať a dbať na to, aby bol pravidelne zvlhčený.

V septembri vyberáme nový koreň

Zázvor má rád teplo, ale nie priamo silné slnko, ideálna teplota na pestovanie je medzi 22 – 25 stupňov. Vyklíči v priebehu pár dní, ale koreň sa vytvára niekoľko mesiacov, často to trvá až rok. Ak na konci leta listy zázvoru zožltnú a uschnú, vtedy ho treba prestať polievať a v septembri môžete vybrať z črepníka nový koreň. Zázvor dozrieva práve v čase, keď sa zbaví listov, no v substráte ho môžete nechať aj celý mesiac. Zbierať sa dá už tri či štyri mesiace po zasadení, vtedy je mladý, pokrýva ho tenká šupka a môže mať pikantnú chuť.

čočoriedky Čítajte aj Čučoriedku sa oplatí pestovať, chráni imunitu

Zázvor je lekárnička v prírodnom balení

Zázvor má protizápalové účinky a dokáže pôsobiť upokojujúco na nervový systém. Aj preto zmierňuje bolesti hlavy, menštruačné ťažkosti či pomáha pri prechladnutí. Má aj schopnosť povzbudiť trávenie a urýchliť metabolizmus, podporuje činnosť žalúdka a znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi, dokonca zabraňuje kôrnateniu ciev. Najčastejšie sa používa ako korenie, dá sa z neho pripraviť čaj, ideálne z čerstvého odrezku zázvoru. Len pozor na dennú dávku, ktorá by nemala prekročiť štyri gramy.

Video
Tentokrát nám navaril renomovaný vlasový stylista Lukáš Bielka. Jeho voňavé maslové kura dokazuje, že je doma nielen vo vlasovom štúdiu, ale aj v kuchyni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #prechladnutie #zázvor #september #metabolizmus #kvetináč #izbová rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december