Ak vaša strecha zmenila farbu, potrebuje jednoduchý zásah

Nielen na veľkých administratívnych budovách, ale aj na rodinných domoch menia strechy farbu - čoraz viac sa zelenajú. Zelené strechy naberajú na popularite, v niektorých krajinách ich architekti už pomerne bežne zvyknú zakomponovať priamo do projektov rodinných domov. No ako žiadny iný prvok domu a záhrady, ani zelená strecha nie je bezúdržbová.

12.09.2021 06:00
zelená strecha Foto:
Zelená strecha prináša obyvateľom rodinného domu niekoľko benefitov: zlepšuje mikroklímu, šetrí náklady na energie a poskytuje ďalší oddychový obytný priestor.
debata

Zelené strechy sú benefitom najmä pre ľudí žijúcich v meste, pretože prirodzene zlepšujú klímu, a to najmä v lete, keď sú mestá rozpálené. Okrem zlepšenia klímy dokážu znížiť náklady na energie a nezanedbateľným benefitom je aj to, že vytvárajú svojim majiteľom príjemné miesto na oddych a ďalší obytný priestor, ktorý sa dá využívať za pekného počasia počas celého roka. Kým na záhradnom domčeku dokážeme vytvoriť zelenú strechu aj svojpomocne, na dome radšej prenechajme prácu odborníkovi.

dlažba Čítajte aj Vonkajšiu dlažbu treba pripraviť na prvé mrazíky aj na zimu

Údržba nie je náročná

Podľa produktovej manažérky Sika Martiny Hukovej stačí pred zimou odstrániť zo zelenej strechy suché rastliny a náletové dreviny. Viac údržby si vyžaduje klasická plochá strecha. „Aj tú treba vyčistiť od hrubých nánosov nečistôt a hlavne skontrolovať odvodnenia. Pokiaľ sa ukáže problém a je iba na malej ploche, jeho riešenie zvládne každý šikovný domáci majster. Stačí valčekom aplikovať tekutú hydroizolačnú membránu. Na problémy väčších rozmerov určite odporúčam využiť služby odborníka. Peniaze, ktoré zaplatíte za jeho prácu, sú dobrou investíciou, pretože v zime nebude strecha zatekať a nehnuteľnosť sa nebude znehodnocovať,“ vysvetľuje Martina Huková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #klima #záhrada #údržba #strecha #zima
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december