Ako neuškodiť vianočnému stromčeku: Pozor na sneh v spreji a trblietky!

Stromček na nadchádzajúce sviatky pokojne môžete kúpiť vo veľkom predstihu, aby ste sa vyhli zhonu na poslednú chvíľu a mali k dispozícii širší výber. Do vykúreného interiéru ho však – napriek prosíkaniu detí i vlastnému nutkaniu už-už si dotvoriť atmosféru – preneste a vyzdobte čo najneskôr.

07.12.2021 06:00
vianočný stromček Foto:
debata

Ponechajte kúpený stromček na chladnom mieste: v záhrade, pivnici, garáži. Vložte ho do vedra s vodou. Ešte predtým však odpíľte zo spodku plátok niekoľko milimetrov nad miestom pôvodného rezu. Ak sa neskôr dá, na izbovú teplotu ho pripravujte postupne. Náhle výkyvy o 20 stupňov sa totiž na jeho výdrži podpíšu. Aklimatizácia sa môže diať napríklad v dostatočne zabezpečených spoločných priestoroch bytového domu, prípadne na zasklenom balkóne.

odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner

Transportná sieťka udržiava vlhkosť

Transportnú sieťku nateraz ponechajte, zložte ju až deň pred inštalovaním stromčeka do stojana. Okrem toho, že sieťka uľahčuje manipuláciu s okrasou Vianoc, svojím pevným objatím pomáha drevine udržať si vlhkosť. Keď už nastane čas, obal snímajte v smere rastu konárikov, aby ste ich nepoškodili a nechtiac neobrali pol ihličia. Z dolného pahýľa znova kúsok odrežte, lepšie bude absorbovať vodu. Je to presne ako s kvetmi vo váze… Prekážajúce spodné konáriky odstráňte čo najbližšie pri kmeni. Pred vešaním ozdôb doprajte vetvičkám čas na návrat do formy. Následne ich vitalitu nenarušte nešetrným kmásaním pri zdobení. Počínajte si ohľaduplne – je to predsa vzácny rituál, nie oštara.

vianočný stromček Čítajte aj Ako sa postarať o vianočný stromček, aby neopadal

Bez umelého snehu či trblietok

Ak ho ešte nemáte, pouvažujte nad kúpou stojana s integrovaným zásobníkom na vodu. Stromčeku ju hneď po ukotvení skrutkami doprajte. Nielenže zostane dlhšie čerstvý: hmotnosť tekutiny prispieva k stabilite stojana. Tu sa pre zmenu ponúka analógia s prenosnými záhradnými slnečníkmi. Vodu dolejte aspoň raz za tri dni a nezaškodí občas ňou – ideálne s nízkym obsahom vápna – ovlažiť aj ihličie. Použite na to pestovateľský rozprašovač. Ak vám fakt záleží na výdrži stromčeka minimálne do Silvestra, nezlepujte a neduste ihličie doplnkami typu umelého snehu či trblietok.

Podlahové kúrenie prikryte alobalom

Nájdite dočasnej dekorácii svojho domova svetlé stanovište, ale zároveň bez priameho susedstva radiátora či krbu. Pri podlahovom kúrení vytvorte izolačnú podložku z alobalu. Prekryť ju môžete obrúskom alebo dečkou. Pravidelne vetrajte na zvýšenie vlhkosti vzduchu v miestnosti. Ak nedôverujete malým zvedavcom vrátane tých štvornohých, obkoleste stromček bezpečnostnou ohrádkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vianočný stromček #aklimatizácia #sieťka #umelý sneh
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december