Spod stromčeka na balkón: Podarujte mrazuvzdorné rarity

Každá z týchto ozdobných exteriérových rastlín v kvetináči je čímsi zvláštna, ako triáda vzdorujúca chladu vyniknú a potešia ešte viac. Nájdite pod stromčekom voľný priestor pre hortenziu kalinolistú Saxon Schloss Wackerbarth, eukalyptus odrody Azura a japonskú kaméliu Tricolor. Obdarovaný následne určite nájde miesto u seba – trebárs „len“ na balkóne.

20.12.2021 15:00
mrazuvzdorné rastliny Foto:
debata

Buď bledoružová, alebo extravagantne žlto-purpurová a na dôvažok ešte aj s modrým stredom miskovitého kvetu. Je veľmi dôležité vedieť, že do pestrejšieho a tmavšieho módu „prepína“ v kyslom prostredí a s podporou tzv. modrého hnojiva s hliníkom. Hortenzia kalinolistá (Hydrangea macrophylla),kon­krétne pomerne nový kultivar Saxon Schloss Wackerbarth, ktorá sa správa ako chameleón, znesie aj tienisté miesto pri vstupných dverách či na krytej terase.

Starosti vám nenarobí

Odolá až mínus 15 stupňom, no mladé púčiky treba operatívne ochrániť pred prípadnými neskorými mrazmi na prahu jari. Celkovo je značne nenáročná na starostlivosť. Preferuje vlhšiu priepustnú zeminu bohatú na živiny. Dorastá do metra a pol a kvitne od júna do septembra. Predajná výška je do 40 centimetrov a cena tesne pod 20 eur.

gaultéria Čítajte aj Farebná zima: Viete, ktoré balkónovky vám ju vytvoria?

Metalíza čo odpudzuje bodavý hmyz

Tiež 20, ale stupňov pod nulou vydrží metalízový vždyzelený eukalyptus Azura (Eucalyptus gunnii Azura, na ilustračnej fotografii). Má nomen omen belaso sfarbené okrúhle mäkké listy a v teple produkuje vonnú silicu, ktorá odpudzuje bodavý hmyz. Pre dekoratívnosť ho často využívajú floristi. Unikátny vzhľad vymaňujúci tento zberateľský kúsok z okolitej zelene dotvárajú striebristé vzpriamené konáriky, v zime dostávajú modrý nádych.

Miluje slnko, ale nie je vyberavý

Rastie husto, svižne a súmerne. Miluje slnečné stanovište, ale dokáže sa adaptovať aj na iné podmienky. Nie je nezvládnuteľne prieberčivý ani na pôdu a zalievanie: po dostatočnom zakorenení si poradí aj so suchom. V predpestovanej veľkosti zhruba 30 centimetrov ho kúpite za 17 – 18 eur (raz taký už za 50 eur). Vyšvihol by sa aj na štyri metre, dá sa však krotiť.

trvalky Čítajte aj Koľko znesú mrazuvzdorné trvalky? Šampióni aj mínus 45 stupňov

S rastom sa neponáhľa

Už v marci vás ohúri proporčným mixom kvetov troch farieb v jednej nádobe. Krémová, ružovkastá a prenikavo červená neopadavá japonská kamélia (Camellia japonica) s obchodnou špecifikáciou Tricolor je otužilá do hodnoty mínus 12 stupňov, má rada tienisté a pred poveternostnými vplyvmi chránené stanovištia a nespotrebuje veľa vody ani času na pestovateľskú opateru. Hnojivom na rododendrony jej môžete prospieť v marci a potom po odkvitnutí zhruba v októbri. V predaji je v 30-centimetrovej podobe za 16 eur, dosiahne nad meter. Rátajte však s tým, že kamélie nepatria k šprintérom: ročne pridajú len nejakých 10 centimetrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #eukalyptus #hortenzia #vianočný dar #kamélia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december