Objavili sa vám na izbovkách roztočce? Poradíme, ako ich vykynožiť

Drobučké pavúčiky sú typickými jesennými a zimnými likvidátormi izbových rastlín. Roztočce ľudovo nazývané aj svilušky v chladných mesiacoch vyznávajú presne to, čo v príbytkoch aj my: vykúrené útočisko. V kombinácii s prirodzene nižšou vlhkosťou klímy vytvára pre ne dokonalý biotop. Vtedy sa pustia do hostiny na interiérovej flóre: živia sa tekutinami z poprepichovaného organického pletiva.

13.01.2022 14:00
roztočce Foto:
debata

Prítomnosť roztočcov zaregistrujete podľa bledých škvrniek na horných stranách listov. Samotná kolónia sa však zdržiava skôr zospodu. Bodky vznikajú pri útokoch sacieho ústrojenstva škodcov s latinským označením Tetranychus. Ďalším poznávacím znamením sú pavučinky. Pri rozsiahlom napadnutí celé listy žltnú, vysychajú a rastlina vädne. Okamžite začnite konať, osvedčených opatrení je mnoho. Izolujte zamorené pestovateľské kúsky, lebo roztočce sa šíria veľmi šikovne a efektívne. Je to nemilé o to viac, že na prezimovanie zväčša sťahujeme dovnútra balkónovú vegetáciu, k dispozícii je teda pestré menu.

Neprežijú vlhkú mikroklímu

Keď vás zalial studený pot z nemilého zistenia, začnite dôkladnou sprchou. Postihnutých izboviek, samozrejme. Následne ich na týždeň nepriedušne zabaľte do priehľadnej fólie, pod ňou však zalievajte ako obvykle. Extrémna vlhkosť prostredia roztočce vykynoží. Eventuálne zmiešajte štyri diely vody a jeden diel repkového oleja. Aplikujte ako postrek raz za tri dni. Olej fatálne upchá dýchacie otvory malých votrelcov.

drôtovec Čítajte aj Chradnú vám rastliny bez príčiny? Môžu za tým byť drôtovce. Ako sa ich zbaviť?

Nemusí to byť historická značka

Fajčenie škodí zdraviu, týka sa to aj roztočcov. Taras Buľba je už desaťročia nielen literárnou postavou z pera Nikolaja Gogoľa, ale aj nepriateľom miniatúrnej hávede. Ani nemusíte zháňať historickú značku kuriva, postačí akýkoľvek popolček s nikotínom. Ten pôsobí na narušiteľov ako hubiaci neurotoxín. Nasypte ho do vody, rozpustite a týmto svojským prípravkom ponatierajte zamorené listy.

Bio pesticíd zaberá aj na červce, molice a vošky

Ak nemáte v okolí žiadneho tabakového hriešnika, pripravte zápar z cibule alebo cesnaku, eventuálne z prasličky roľnej či žihľavy. Stačiť by mala týždňová kúra takisto pozostávajúca z natierania listov. V komerčnej podobe typu bio zoženiete pesticíd na báze spomenutej repky. Zaberá aj na červce, molice a vošky. Takisto môžete kúpiť a nasadiť prirodzeného predátora v podobe dravého roztoča Phytoseiulus persimilis dodávaného v pilinovom substráte. Bude to váš obetavý pešiak: keď totiž poje svoj jediný potravinový zdroj, zájde hladom. Pre ľudí aj rastliny je úplne neškodný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #listy #izbové rastliny #roztočce
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december