Obávaný škodca drevín: Ako zlikvidovať mníšku veľkohlavú

Stromy a kríky pôsobia upokojujúco robustne a počas chladných mesiacov aj akosi nezúčastnene. Nenechajte sa však vyviesť zo strehu a prezrite vaše dreviny. Ak sa vám podarí objaviť a zlikvidovať jedného z najobávanejších škodcov, vyhnete sa jarnému poplachu zo zamorenia.

16.01.2022 06:00
mníška veľkohlavá Foto:
debata

Húsenice mníšky veľkohlavej (Lymantria dispar) z čeľade Erebidae mrzačia mnohé typy drevín vrátane ovocných stromov, z okrasných sú to napríklad hrab alebo lieska. Primárne na duby orientované denné motýle sa v dospelej podobe pri veľkosti okolo štyroch centimetrov vyskytujú od júla do septembra a žijú len približne dva týždne. Samček je hnedý s kresbou v rôznych odtieňoch, nelietajúca a dokonca potravu vôbec neprijímajúca samička zase krémová s jemnými okrovými znakmi. Keď nakladie do tisíc vajíčok na prízemnú časť kmeňa alebo spodnú stranu konára, túto približne trojcentimetrovú znášku zamaskuje béžovými chĺpkami z koncových článkov svojho bruška, takže infikované miesto trochu pripomína špongiu.

škorec Čítajte aj Kamarát, nekamarát, z čerešne dolu: Takto odplašíte škorce

Znášku zoškrabte a zničte

Znášku dôkladne zoškrabte a zničte horúcou vodou, kým sa v polovici apríla s bujnením prvých lístkov vyliahnu až päťcentimetrové modro-sivé húsenice s pravidelnými bordovými bradavičkami, nenápadnými žltými škvrnkami na hlave a celotelovými výraznými štetinkami. Pozor, štetinky sú krehké, ľahko sa lámu a po zabodnutí do pokožky môžu u detí či citlivých osôb vyvolať alergickú reakciu.

Pustia sa aj do ihličnanov, tráv a obilnín

Jedna jediná húsenica mníšky veľkohlavej stihne do zakuklenia skonzumovať 1 m² listovej plochy. Znáška s tisícom pažravcov teda v prepočte pripraví o listy takmer celý bežný strom! Zdravý dospelý listnáč zväčša prežije ročnú inváziu, mladý ani to – stačí jeden cyklus defoliácie. Navyše, takto vystresovaný strom je náchylnejší podľahnúť iným škodcom a chorobám, u ovocných drevín sa stav negatívne prejavuje na úrode. Pri nedostatku svojej hlavnej obživy sa húsenice mníšky veľkohlavej pustia aj do ihličnanov, tráv a obilnín.

ohňový strom Čítajte aj Vyzerá, akoby horel. Ohňový strom poslúži nielen na okrasu, ale aj ako slnečník

Operencom príliš nechutia

Rozsiahlejšiemu napadnutiu mníškou veľkohlavou sa dá čeliť biologickými prípravkami na báze baktérií Bacillus thuringiensis: sú šetrné k iným organizmom, nezanechávajú rezíduá a nevyvolávajú rezistenciu. Prirodzenými nepriateľmi sú parazitické lumky, lumčíky a tachíny, niektoré druhy chrobákov ako húseničiar pižmový (Calosoma sycophanta), respektíve huba Entomophaga maimaiga. Operence síce požierajú vajíčka, ale samotné húsenice mníšky veľkohlavej im, žiaľ, príliš nechutia. Hlodavce zase preferujú kukly, čo už je z pestovateľského hľadiska neskoro. Gradácia výskytu sa pod vplyvom genetickej výbavy aj externých faktorov deje približne raz za osem rokov. Kalamitná fáza trvá dva až tri roky, kým príroda sama upraví odchýlku. Na vrchole invázie zaznamenali aj dreviny s 250 znáškami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #ovocné stromy #škodce #mníška veľkohlavá
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december