Tento druh nápoja pripravíme tak, že necháme čaj lúhovať v studenej vode aj niekoľko hodín (cold brew). Cold brew má jemnú, prirodzene sladkú chuť plnú rôznych príchutí. Z chemického hľadiska to znamená, že cold brew nie je horkastý a obsahuje aj menej kofeínu.
Jeho chuť sa nepokazí
„Hlavná výhoda cold brew spočíva v tom, že aj keby ste neodhadli čas lúhovania a teplotu vody, bude vám stále chutiť a nepocítite horkastú chuť. Vytvára vždy jemnú chuť bylín a záhradného ovocia bez uvoľnenia trieslovín,“ vysvetľuje znalkyňa čajov Mariana Veselá z Veselého Čaju. Na prípravu Cold Brew z ovocných darov z vlastnej záhrady odporúča napríklad jahody, maliny, marhule alebo broskyne.
Čítajte aj Príroda nám na jar dáva presne to, čo potrebujeme. Prečo jesť medvedí cesnakVhodné sú aj jedlé kvety
Pri príprave Cold Brew čajového nápoja postupujeme tak, že do litrovej nádoby nasypeme 4–6 gramov čaju a pridáme kúsky záhradného ovocia alebo aj jedlých kvetov. Všetko zalejeme vlažnou vodou a uložíme na niekoľko hodín do chladničky. „Tu platí pravidlo, že čím väčšie kúsky ovocia sa v zmesi nachádzajú, tým dlhšie treba čaj lúhovať. Lúhujte aspoň štyri hodiny, v tomto prípade však pokojne aj celú noc,“ vysvetľuje expertka na čaje. Po uplynutí stanoveného času (asi 5–8 hodín) čaj vyberieme z chladničky a zlejeme cez sitko.
Ide to aj s vlastnými bylinkami
Cold Brew nápoj si môžete ešte vylepšiť, keď pri jeho príprave použijete nielen ovocie, ale úrodu byliniek. Ide pritom o bylinky, ktoré si v záhrade bežne vypestujete, ako je napríklad mäta, levanduľa, šípka a ruže, medovka, ibištek alebo šalvia. Bylinková „bodka“ dodá nápoju extra šmrnc a vaše letné posedenia na záhrade alebo terase budú nezabudnuteľné.