Sezóna púpavy je na jar, začína kvitnúť už v marci a pokračuje počas celého leta. Púpava chutí korenisto-trpko až mierne horko. Púpava sa už stáročia využíva v prírodnej medicíne – koniec koncov, jej slovenský názov je púpava lekárska. Za mimoriadne účinnú sa považuje horká látka taraxacín, ktorá dodáva púpave jej typickú chuť. Táto rastlinka obsahuje aj veľké množstvo éterických olejov a antibiotických látok.
Deťom nie vždy chutí
Púpava pomáha napríklad pri problémoch s obličkami, so žlčníkom, s pečeňou a so žalúdkom, ako aj pri dne a reumatizme. Jej dehydratačný účinok je legendárny. Tiež má vysoký obsah inulínu, vlákniny, ktorá vyživuje črevnú flóru a udržiava ju zdravú. Obsah vitamínu C v púpave je tiež pôsobivý: v sto gramoch sa nachádza približne 68 miligramov, čo sú dobré dve tretiny našej dennej potreby. Na druhej strane má púpava nízky obsah kalórií a tukov, čo z nej robí ideálnu zeleninu pre ľudí, ktorí si potrpia na postavu. Listy aj kvety sú úplne bezpečné aj pre deti, v závislosti od odrody a ročného obdobia však môže byť obsah horkých látok, najmä v listoch, taký vysoký, že púpava deťom jednoducho nechutí.
Čítajte aj Ktorá trvalka sa dá aj jesť? Chuťou pripomína uhorku a je dokonca liečiváS prípravou takmer nie je práca
Púpava chutí najlepšie, keď sa zbiera čerstvá, pretože listy pomerne rýchlo vädnú. Preto by ste ich mali pripraviť čo najskôr. Ich životnosť v chladničke predĺžite, ak ich zabalíte do vlhkej utierky. Keďže púpavu môžete jesť doslova celú, s jej prípravou nie je takmer žiadna práca. Stačí ju opláchnuť, dobre osušiť a nakrájať podľa receptu. Jemná mladá jarná púpava sa výborne hodí samostatne alebo spolu s inou listovou zeleninou na prípravu chrumkavého šalátu.
Do nátierok, polievok aj šalátov
Listy môžete tiež nakrájať na jemné pásiky a vmiešať ich napríklad do bylinkového tvarohu alebo bylinkového masla. Niektorí ju majú radi aj na chlebe potretom maslom alebo na zeleninových jedlách. Väčšie listy púpavy sa dajú pripraviť rovnako ako špenát alebo variť v zeleninových polievkach a dusených jedlách. Žlté kvety púpav sú peknou a chutnou ozdobou jarných a letných šalátov alebo iných jedál.