Jún je ideálny na rozmnožovanie ruží. Úspech závisí od vás a od slnka

Možno si chcete namnožiť odrodu, ktorá už vo vašej záhrade rastie a možno sa tešíte na susedovu odrodu, ktorú už máte sľúbenú. Pokojne si teraz vypýtajte odrezky, práve jún je totiž najvhodnejším obdobím na rozmnožovanie ruží touto metódou. Odrezky sú najjednoduchšou možnosťou, ako získať nové rastliny z vlastnej odrody alebo obohatiť záhradu o odrodu, ktorú ste videli inde.

08.06.2022 06:00
rozmnožovanie ruží Foto: ,
debata

Základom úspešného rozmnoženia ruží je správny odber odrezkov. Nezaobídete sa bez ostrých záhradníckych nožníc a pozorovania polohy slnka. Odrezky totiž odoberáme na slnečnej strane materských rastlín. Tie majú byť zdravé, inak sa úspešného ujatia odrezkov nedočkáte. Správne odobratý odrezok by mal mať dĺžku desať až pätnásť centimetrov a mali by ste na ňom narátať štyri alebo päť dobre vyvinutých púčikov.

Režeme z oboch strán

Spodnú časť odrezku zrežte šikmo tesne pod púčikom a z odrezku odstráňte listy tak, aby neprišli do kontaktu s pôdou. Vrch odrezka zrežte rovno a na odrezku nechajte v tejto časti aspoň dva páry listov. Po odobratí namočte odrezky do stimulátora zakoreňovania. Črepníky naplňte substrátom, do ktorého primiešajte piesok alebo perlit, použiť môžete aj substrát na zakoreňovanie. Odrezky zapichnite do črepníkov so substrátom tak, aby boli v hĺbke aspoň tri centimetre. Do pôdy zastrčte aspoň dva púčiky.

trvalky Čítajte aj Dve skvelé finty na jún: pre krásne trvalky a lepší kompost

Príprava na zimovanie

Takto pripravené odrezky polejte a potom prekryte fóliou na udržanie vzdušnej vlhkosti. Postavte na miesto, kde nebude svietiť priame slnko. Odrezky treba kontrolovať každý deň. Je potrebné ich vetrať, odstraňovať vodu z fólie a ak je to nevyhnutné, tak aj rosiť. Približne po uplynutí šiestich týždňov presaďte odrezky do samostatných črepníkov. V nich potom sadenice prezimujú v parenisku. Na záhon vysádzame rastlinky na jar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruže #odrezky #substrát #rozmnožovanie ruží
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december