Škriabe vás v krku alebo vás spálilo slnko? Pomôže ker, čo rastie na každej lúke

Kríky bazy čiernej sú známe v našich končinách odnepamäti a svojimi kvetmi zdobia neskorú jar a skoré leto. Nielenže krásne vyzerajú, ale aj výborne chutia, preto sa začiatkom leta často používajú na prípravu rôznych sladkých špecialít. Jej kvety sa nielenže dajú jesť, ale možno ich aj tepelne upravovať.

13.06.2022 06:00
baza čierna Foto:
debata

Svoj pôvod majú v strednej Európe stále sa im tu výborne darí – ľahko si ich možno vypestovať aj v záhrade. Obdobie kvitnutia bazy čiernej je pomerne krátke. Kvety sa môžu zbierať najskôr od konca mája a potom najneskôr do konca júla. Vždy by ste ich mali zbierať mimo frekventovaných ciest kvôli možnému znečisteniu. Majú príjemnú vôňu a sladkú, intenzívnu chuť. Pri zbere kvetov bazy sa držte naozaj len bielych okvetí, pretože zelené stopky a zelené listy sú mierne jedovaté a môžu viesť k vážnym žalúdočno-črevným ťažkostiam. Na zber kvetov bazy si vyberte suchý deň, najlepšie na začiatku obdobia kvitnutia v júni.

Zaženie prechladnutie aj chrípku

Už v staroveku sa vedelo, že čierne bobule bazy čiernej sú skvelé pre zdravie. Prospešné sú však aj kvety, pretože obsahujú flavonoidy, éterický olej, triesloviny. Čerstvo uvarený čaj z kvetov bazy čiernej sa môže používať podobne ako čaj z lipového kvetu pri horúčke alebo všeobecne pri prechladnutí a chrípkových infekciách. Recept je jednoduchý: dve čajové lyžičky bazových kvetov zalejte 250 mililitrami vriacej vody a nechajte desať minút lúhovať. Potom nálev sceďte a vypite horúci alebo nechajte vychladnúť a vlažným kloktajte pri bolestiach hrdla. Odporúča sa aj naparovanie vývarom z kvetov bazy čiernej – to je účinné proti zápalu dutín a priedušiek, ale aj proti nečistej pokožke. Obklady s kvetmi bazy čiernej vraj zmierňujú nepríjemné pocity pri zápale očí alebo spálení slnkom.

fototyp Čítajte aj Spálilo vás pri práci v záhrade slnko? Pomôže ovocie, zelenina aj zázračná mastička

Vyprážané kvety aj zmrzlina

Ak chcete použiť v kuchyni čerstvé kvety bazy, mali by ste ich pripraviť čo najskôr po zbere. Môžete ich aj usušiť a niekoľko mesiacov ich vzduchotesne a chránené pred svetlom skladovať na prípravu čaju alebo záparov. Na sušenie môžete kvety bazy voľne rozprestrieť na plech hneď po zbere a nechať ich sušiť v mierne otvorenej rúre pri teplote 40 stupňov Celzia. Ak chcete kvety bazy použiť čerstvé, najlepšie je ich len krátko umyť a dobre osušiť. Kvety bazy sa dajú v kuchyni použiť niekoľkými spôsobmi – najznámejší je sirup, ale dá sa pripraviť aj likér, víno a už naše babičky obľubovali bazové kvety obalené v sladkom cestíčku a vypražené. Diétnejšou formou dezertu s bazou môže byť jogurtovo-bazová zmrzlina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zápal priedušiek #sirup #flavonoidy #baza čierna
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december