Pristrihnite teraz živé ploty, je to dôležité. Rez potrebujú aj ovocné stromy

Prázdniny sa dostali do svojho prelomu, ani v ich druhej polovici však záhradkár nemá voľno. Počas augusta treba – popri zodpovednej zálievke trávnika a zbere úrody s takýmto agrotechnickým termínom – orezať ovocné dreviny, vysadiť bobuľoviny či dopriať letné kúry trvalkovému záhonu.

29.07.2022 06:00
valeriánka Foto:
debata

K najdôležitejším augustovým úkonom na pozemku patrí skracovanie: napríklad levanduľu v záujme zachovania kompaktnosti radno pristrihnúť asi o tretinu. Do začiatku septembra si pýtajú prísne sformovanie aj rýchlo rastúce živé ploty ako vtáčí zob, bučina či hrab. V úžitkovom sade podporíte budúcu vitalitu a kvalitu višní odrezaním pooberaných výhonkov nad prvou bočnou vetvou.

Na čo treba myslieť pri jahodách

Začiatkom augusta môžete založiť nové jahody, aby sa do príchodu jesene stihli pevne zakoreniť. Ideálne stanovište je slnečné s pôdou bohatou na humus. Nezabúdajte na pravidlo, ktoré hovorí o opätovnom pestovaní tejto komodity na jednom mieste až po štyroch rokoch – inak riskujete výskyt koreňovej hniloby alebo háďatiek. Zachovajte rozostupy 20 – 25 centimetrov medzi sadenicami a medziriadkovú vzdialenosť minimálne pol metra. Do zeme ich vtláčajte tak, aby srdiečko, čiže spoj koreňov a olistenia, zostalo nad povrchom.

tamariška Čítajte aj Uschol vám v horúčave živý plot? Nahraďte ho kríkmi, ktoré to zvládnu

Čo prospieva čučoriedkam

Už v auguste môžete vysadiť aj čučoriedky, a to v polotieni do rovnomerne prevlhčeného podložia s čo najnižším obsahom vápnika. Jama s hĺbkou na jeden rýľ nech má priemer približne 80 cm (počas jej kopania môžete koreňový bal ponoriť do vedra s vodou). Na obohatenie prostredia ju vyplňte aj pilinami z ihličnatých drevín. Podporujúcim trikom je nasypanie substrátu určeného pre rododendrony a azalky namiesto pôvodnej pôdy. Zalejte priamo k rastline na usadenie zeminy, okolie zásobte rohovinovými hoblinami a napokon nahrubo vysteľte mulčom z kôry ihličnanov. Keď zasadíte viacero odrôd čučoriedok s rozličnou dobou dozrievanie, šikovne sa vyhnete nárazového prísunu úrody.

Vysievame zeleninu nabitú vitamínom C

V prvej polovici augusta vysejte trendovú valeriánku poľnú (Valerianella locusta, na ilustračnej fotografii) na jesenný zber. Postačí jej hĺbka jeden a pol centimetra. Riadky po výseve pritlačte úzkou doskou a osprchujte jemným prúdom vody. Takýmto preventívnym opatrením znížite neskoršie ušpinenie krehkých roziet. Táto listová zelenina nabitá predovšetkým vitamínom C má príjemne sladkú chuť s orieškovým tónom. Hodí sa do šalátov, ale aj smoothies.

polievanie Čítajte aj Stop polievaniu! Ako vydrží záhrada horúčavy aj bez vody?

Aby sa vysoké rastliny nezlomili

V dekoratívnej sekcii záhrady sa povenujte napríklad deleniu podzemkových kosatcov. Počnúc práve augustom môžete vegetatívne rozmnožovať štvor- či päťročné rastliny so zjavne už ochabujúcou intenzitou kvitnutia. Nežiadúcemu samovýsevu floxov či orlíčkov zabránite včasným odstránením vykvitnutých stoniek. Opornými konštrukciami s kruhovým horizontálnym zakončením sa vyhnete zlomeniu vysokej vegetácie typu slnečníc, rebríčkov a stračonôžok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #levanduľa #august #valeriánka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december