Viete správne osvetliť záhradu? Jednoduchým trikom získa celkom iný rozmer

Hoci sa dlhé dni v druhej polovici leta začínajú pomaly skracovať, stále trávime večery na terase alebo v záhrade, a to aj po zotmení, ktoré už prichádza o niečo skôr. Aby bol oddych vonku čo najdlhší, je potrebné komfortne vybaviť vonkajší priestor pri byte alebo dome. Týka sa to aj osvetlenia, ktoré okrem svojej základnej funkcie zároveň vytvára atmosféru a efektne podčiarkuje celkový štýl domu aj záhrady. Samozrejme iba vtedy, keď je správne vybraté a osadené.

31.07.2022 06:00
osvetlenie záhrady Foto:
debata

Osvedčenou a nenahraditeľnou klasikou sú v záhrade osvetľovacie telesá so skutočným ohňom, ako sú rôzne lampáše, sviečky alebo aj ohniská. Plameň vytvára pocit útulného domova, navyše pomáha odháňať komáre a iný dotieravý hmyz. Tieto svietidlá sa väčšinou dajú ľahko preniesť, nie sú drahé a môžete ich obmieňať podľa nálady. Ohniská navyše zahrejú počas chladnejších večerov. Všetky svietidlá so skutočnými plameňmi sa dajú kombinovať s inými typmi osvetlenia. Oheň sa hodí predovšetkým k rustikálnym a všetkým klasickejším štýlom. Rozostavené lampáše dokážu aj vizuálne pekne ohraničiť priestor, napríklad zdôrazniť hrany terasy.

V hlavnej úlohe dizajn

Pokiaľ chcete upútať nielen večer, ale aj cez deň, siahnite po dizajnových svietidlách. V obchodoch je veľký výber štýlov, materiálov a svetelných efektov. „Trendové sú najmä futuristické a minimalistické svietidlá, často inšpirované geometrickými tvarmi. Výborne doplnia ktorúkoľvek moderne poňatú relaxačnú zónu a môžu byť aj dominantným prvkom záhrady,“ hovorí Jana Gottvaldová zo spoločnosti Bauhaus. „Obľúbené sú aj orientálne stvárnené lampy s precíznymi tvarmi a pestrými farbami.“

drevo náter Čítajte aj Chystáte sa natierať drevo? Prekvapí vás, od čoho všetkého závisí výsledok

Postarajú sa o bezpečnosť

Okrem dekoratívnej majú svietidlá aj dôležitú úlohu, pokiaľ ide o bezpečný pohyb v záhrade. Preto nezabúdajte na funkčné osvetlenie príjazdovej cesty, chodníčkov alebo schodov. Ich správne nasvietenie vytvorí pekný efekt, ale zároveň napomôže bezpečnému pohybu po záhrade a okolo domu. Ideálnym riešením je stĺpikové osvetlenie alebo nízke svietidlá, ktoré zapichneme priamo do zeme. „Obzvlášť praktické sú solárne svietidlá, ktoré sa cez deň nabijú a v noci svietia,“ dopĺňa Jana Gottvaldová. Ich výhodou je úspora peňazí za energie a nulová starostlivosť.

Záhrada ako výstava

Ak máte peknú záhradu, môžete sa ňou kochať aj po večeroch. Osvetlite niektoré dominantné prvky ako jazierka, fontánku, stromy alebo kry. Mimoriadne efektné je osvetlenie „proti srsti“, teda zdola nahor. Rastliny vďaka tomuto jednoduchému triku získajú plasticitu a vyzerajú oveľa efektnejšie. Na osvetlenú záhradu tak bude krásny pohľad. Záhrada získa romantický nádych a večer si v nej pri tom pohľade dokonale odpočiniete. Scénické spodné alebo bočné osvetlenie vám každý večer pripraví jedinečné predstavenie pod holým nebom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #osvetlenie #osvetľovacie telesá #lampáše #ohniská
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december